Meer dan 850.000 vluchtelingen zullen een speciale debetkaart ontvangen in augustus. Deze debetkaart wordt door de Europese Unie gefinancierd en zullen vervolgens door de Turkse Halve Rode Maan uitgedeeld worden. Het Bureau voor humanitaire Hulpverstrekking van de Europese Commissie (ECHO) bevestigde dit onlangs.

In een interview met Anadolu Agency, verklaarde Jane Lewis dat het de bedoeling zou zijn om tegen september meer dan één miljoen vluchtelingen financieel bij te staan. Jane Lewis staat aan het hoofd van de ECHO afdeling in Turkije. “Vanaf deze maand, zullen er over de 850.000 vluchtelingen een debetkaart en een maandelijks bedrag ontvangen,” verklaarde Lewis.

“Wij hopen dat we tegen september, meer dan één miljoen mensen in ons programma zullen hebben. Het doel is om 1.314 miljoen mensen te voorzien van een debetkaart, afhankelijk van het aantal gerechtigde personen,” verklaarde zij verder.

Lewis had ook verklaard dat het maandelijks bedrag die elke vluchteling ontvangt, die niet in het kamp verbleef en die zich had laten registreren bij het migratiekantoor, gestegen was van 100 Turkse Liras (ongeveer 25 euro) naar 120 Turkse Liras (ongeveer 30 euro) per maand.

Het ECHO werkt nauw samen met de VN en de Turkse overheid om de migratieflux te regelen en om hulp te bieden aan de 3 miljoen vluchtelingen die Turkije al heeft opgevangen. Turkije heeft het grootste aantal Syrische vluchtelingen opgevangen in vergelijking met de rest van de wereld.

25 miljard euro

De Turkse overheid zelf heeft meer dan 25 miljard euro gespendeerd aan de opvang en huizing van alle vluchtelingen, sinds het uitbreken van de Syrische burgeroorlog.

De debetkaart laat de vluchtelingen toe om geld uit de geldautomaten van de Turkse Halkbank te halen en ze te voorzien in hun dagelijkse behoeften. Syrië is verwikkeld in een catastrofale burgeroorlog sinds 2011, nadat de Syrische regering democratische betogingen met extreem geweld probeerde tegen te houden.

Hurriyet