De leider van de nationalistische partij MHP, Devlet Bahceli, heeft zijn bondgenoot, de regerende AKP, gewaarschuwd twee dagen voor de verkiezingen. Hij zei dat ‘alles over zal zijn’ met de Volksalliantie als de regering haar fouten uit het verleden herhaalt.

“We zeiden al dat we mr. Erdogan zouden steunen in de presidentsverkiezingen. Zo zou hij het hoofd van de uitvoerende macht worden. Maar wij willen een sterk MHP in het parlement. Erdogan kan de regering vormen zoals hij wil, dat is zijn zaak. Als ze de vergissing begaan door de fouten van Ahmet Davutoglu te herhalen, dan zal alles over zijn,” zei Bahceli tijdens een live interview op de tv-kanalen Haberturk en Show TV op 22 juni.

De AKP verloor haar parlementaire meerderheid in de verkiezingen van juni 2015. Ahmet Davutolgu, die toen premier was, stelde een coalitie voor na de verkiezingen, maar Bahceli weigerde het aanbod. Dat leidde tot herverkiezingen en de AKP won haar parlementaire meerderheid terug vijf maanden later.

Bahceli bekritiseert Erdogan wegens ‘coalitie’

Bahceli bekritiseerde op 22 juni ook Erdogan voor het gebruiken van het woord ‘coalitie’ toen hij sprak over mogelijke scenario’s na de verkiezingen op 24 juni.

“De president kan zijn macht niet delen. Als zijn partij niet genoeg zetels heeft in het parlement, dan kan hij steun zoeken om bepaalde functies uit te voeren. Dit is geen coalitie. Het kan reconciliatie of samenwerking genoemd worden,” zei Bahceli.

Erdogan zei in een interview dat zijn regerende AKP een coalitie kan vormen als ze geen meerderheid kan behalen in het parlement.

Terwijl Erdogan en de AKP meetings over heel Turkije houden, koos de MHP ervoor om haar campagne te beperken tot het lokale niveau met gesloten provinciale meetings.

Hurriyet

T.A.