De metrospoorlijn Gayrettepe-Airport is klaar. Ze zal de luchthaven van Istanboel verbinden met het stadscentrum. Eind september zullen de eerste testritten uitgevoerd worden.

“De rit tussen centrum en luchthaven zal een ongeveer 35 minuten duren, en ondertussen is ook het eerste metrostel voor de lijn klaar”, aldus minister van transport en Infrastructuur Adil Karaismailoğlu.

Normaal gezien is de topsnelheid van de metro in Istanboel 80 kilometer per uur. De nieuwe lijn zal echter een topsnelheid hebben van 120 kilometer per uur. De minister liet weten dat de nieuwe lijn 9 haltes heeft en 37,5 kilometer lang is. Voor de bouw van de lijn werd er 24/7 gewerkt, met 3 ploegen.

Tussen de stations Göktürk en Kağıthane zal het eerste metrostel getest worden. Op de lijn zullen verder nog 10 andere metrostellen rijden, die eind dit jaar klaar moeten zijn. De lijn moet tot 600.000 reizigers per dag kunnen verwerken.

“Deze lijn was ook het eerste metroproject in Turkije waarbij 10 tunnelboormachines tegelijkertijd ingezet zijn. Niet alleen zal de lijn de mobiliteit tussen centrum en luchthaven verbeteren, maar ook is ze belangrijk voor de lokale bouwers van metrostellen. Daarbij zal de lijn het internationale imago van Istanboel nog verder opkrikken”, verklaart Karaismailoğlu.

K.L.

(Bron: Hürriyet)