Twee Turkse journalisten van Anadolu Agency (AA) kregen bedreigingen van een anti-Turkse website. De journalisten waren naar het Griekse eiland Meis gereisd om verslag uit te brengen over de recente ontwikkelingen. De website had hun paspoortinformatie verkregen van de autoriteiten.

Het gaat om Tevfik Durul, de correspondent voor AA in Athene, en fotojournalist Ayhan Mehmet. Ze vlogen van de Griekse hoofdstad Athene naar Rodos en gingen dan per boot verder naar Meis.

De anti-Turkse website Turkikanea.gr publiceerde een provocerend artikel een paar uur na hun aankomst.

“Waarom laten we toe dat Turkse spionnen van de nationale geheime dienst [MİT] naar Meis (Kastellorizo) gaan? Waarom lieten we hen een voet op het eiland zetten? We weten toch wat die MİT-spionnen proberen te doen? Hopelijk zal de overheid het nodige doen!” klonk het daar.

Verder publiceerde de website een foto van Duruls paspoort. Normaal mogen enkel de Griekse autoriteiten daar een kopie van bijhouden en ze mogen die aan niemand doorgeven.

Kastellorizo

De Griekse autoriteiten moeten nu uitleggen hoe het kon dat de website in het bezit is gekomen van die foto, aangezien Durul hem enkel aan hen heeft getoond, en aan niemand anders, tijdens zijn reizen naar Athene en Kastellorizo.

Verder provoceerde de website nog meer door informatie te posten over Mehmets geboorteplaats.

Twee journalisten

“Het aanvallen van die twee journalisten, die naar het eiland gingen om verslag uit te brengen, is een zware schending van de persvrijheid,” zegt Şenol Kazancı, directeur-generaal van het agentschap.

Presidentieel communicatieadviseur Fahrettin Altun hekelde het feit dat Griekenland vertrouwelijke informatie over de journalisten heeft doorgespeeld aan een website.

“Als deze journalisten schade ondervinden, zullen jullie de prijs betalen. Niemand kan Anadolu Agency het zwijgen opleggen. Hun medewerkers werken in de meest vijandige omgevingen en krijgen te maken met bedreigingen, intimidatie, of soms wordt hun persoonlijke informatie openbaar gemaakt,” tweette Altun.

“We veroordelen het optreden van de Griekse autoriteiten, die aanzetten tot geweld tegen AA-journalisten via een fascistische website. Griekse journalisten kunnen wel vrij werken in Turkije, en toch spelt de EU ons zo graag de les over persvrijheid. Anderzijds gaat Griekenland, nota bene zelf een EU-lidstaat, tewerk als een maffiastaat.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.