Opnieuw levert Turkije kritiek op Frankrijk. Deze keer gaat het over een schoolboek waarin propaganda zou staan voor de terroristische groepering YPG/PKK.

“Het schoolboek is bedoeld voor middelbare scholieren en bevat informatie over de Koerden, maar vooral over de separatistische ideologie van de YPG/PKK, een groep die de nationale Turkse veiligheid bedreigt”, verklaarde woordvoerder van Buitenlandse Zaken Hami Aksoy op 6 september.

“Turkije heeft Frankrijk al eerder gewaarschuwd voor de Franse steun aan de separatisten. Bovendien is het nog steeds fout om alle Syrische Koerden te vereenzelvigen met de YPG/PKK.

Frankrijk blijkt een anti-Turkse houding aan te nemen in het buitenlandse beleid. Het baart ons zorgen dat Frankrijk daarbij probeert een loopje te nemen met geschiedenis en wet. Deze terroristische propaganda is officieel Frans beleid en is ingegeven door aanmoedigingen van personen die zogenaamde terroristische vertegenwoordigers ontvingen op het presidentiële paleis.”

Volgens Aksoy voert Frankrijk dit beleid vanuit een diepe teleurstelling over de Turkse anti-terreuroperatie Vredesbron waarmee de territoriale integriteit van Syrië en de veiligheid in de regio worden hersteld. Deze operatie zou een streep zijn door de Franse plannen om een staat te stichten die gecontroleerd wordt door de YPG/PKK.

Op de voet volgen

“De Fransen beschouwen onze operatie als een invasie. De verwrongen voorstelling van ideologische dogma’s in schoolboeken is zeer gevaarlijk voor een goede vorming van toekomstige generaties. Turkije zal deze kwestie op de voet volgen totdat Frankrijk deze fout rechtzet.”

De YPG/PKK is door de EU, de VS en Turkije erkend als terroristische organisatie. Ze voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije, waarbij al minstens 40.000 mannen, vrouwen, kinderen en baby’s het leven lieten.

Om de groep te bestrijden, viel het Turkse leger de YPG in Syrië aan. Daarvoor lanceerde het leger inmiddels 3 operaties: Eufraatschild in 2016, Olijftak in 2018 en Vredesbron in 2019. De operaties dienden om het Noorden van Syrië te bevrijden van terroristen en om het voor Syrische vluchtelingen mogelijk te maken er opnieuw te gaan wonen.

K.L.

(Bron: Hürriyet)