Links: Universiteit Leuven, en Rechts: Terreur- en sekteleider Fethullah Gülen

De KU Leuven heeft de Fethullah Gülen-leerstoel voor Interculturele Studies laten stoppen. De Fethullah-leerstoel kreeg in het verleden kritiek van Ankara, omdat Turkije, zowel de regering als oppositie, Fethullah Gülen beschouwt als het brein achter de mislukte staatsgreep in 2016. Maar volgens de universiteit is de leerstoel louter afgelopen om inhoudelijke redenen. Dat schrijven Belgische media. 

FETÖ-leden hadden in 2016 belangrijke strategische punten ingenomen, zoals luchthavens en bruggen. Ze namen ook TRT, de Turkse staatszender, in en riepen daar de staat van beleg uit. Met straaljagers en tanks probeerden ze de Turkse president Erdogan omver te werpen. Maar die poging mislukte gelukkig.

Dat de KU Leuven een leerstoel had die de naam van Fethullah Gülen droeg, was voor Turkije een doorn in het oog. De Fethullah Gülen-leerstoel voor Interculturele Studies werkte rond interculturaliteit en de islam in Europa. Ze werd onder meer gefinancierd door het Intercultureel Dialoog Platform, een organisatie die aanleunt bij de terroristische Gülen-beweging.

De universiteit belandde door de leerstoel op een zwarte lijst van Ankara. En Turkije dreigde ermee de diploma’s van de KU Leuven niet langer te erkennen. Na een gesprek tussen toenmalig rector Rik Torfs en de Turkse ambassadeur, gebeurde dat echter uiteindelijk niet. De leerstoel Fethullah Gülen bleef ook bestaan.

Maar nu is de leerstoel dus afgelopen. Na 10 jaar is de overeenkomst niet verlengd. Volgens de KU Leuven is dat louter om inhoudelijke redenen, en heeft die geenszins te maken met druk uit Ankara.

“Dat leerstoelovereenkomsten aflopen, is de normale gang van zaken. Elk jaar lopen een tiental leerstoelovereenkomsten af die niet vernieuwd worden”, aldus een verklaring.

Bron: VRT