De Duitse bondskanselier Angela Merkel verdedigde op 17 januari de vluchtelingendeal tussen de EU en Turkije. Ze riep daarbij op tot meer inzet in verband met de hervestiging van de vluchtelingen.

“Verbaasd over kritiek”

Merkel sprak op een gemeenschappelijke persconferentie met haar Oostenrijkse collega-kanselier Sebastian Kurz in Berlijn. Ze zei dat het beschermen van de externe grenzen van de EU en het blijven ondersteuning bieden aan landen die miljoenen vluchtelingen herbergen, erg belangrijk zijn bij de aanpak van de vluchtelingencrisis.

“Ik was erg verbaasd veel kritiek te zien ten aanzien van de overeenkomst tussen de EU en Turkije,” aldus Merkel. Ze verwijst daarbij naar de kritiek van verschillende leden van de EU, inclusief Oostenrijk, twee jaar geleden.

Kurz was de Minister van Buitenlandse Zaken in 2018 en had kritiek geleverd op de deal. Hij zei toen dat het de EU afhankelijk van Turkije zou maken. Merkel voegde tevens toe dat de overeenkomst succesvol bleek te zijn in de bescherming van de externe grenzen van de EU.

 “Ik denk niet dat we het aan mensensmokkelaars mogen overlaten om te beslissen wie er in Europa binnen mag en wie niet.”

Meer inzet nodig

De Duitse kanselier riep ook op tot meer inzet bij het overkomen van de recente problemen in verband met de hervestiging van vluchtelingen. De landen waarop ze zich in haar betoog richtte waren Turkije en de andere landen die miljoenen vluchtelingen uit de conflictregio´s herbergen.

“We moeten meer bereiken via hervestiging, door samenwerking met de UNHCR en de overeenkomsten met de specifieke landen.”

Merkel is al lang een voorstander van de overeenkomst tussen de EU en Turkije. De overeenkomst is er sinds maart 2016. Het doel is om de onregelmatige migratie door de Egeïsche Zee te ontmoedigen door striktere straffen mogelijk te maken tegenover mensensmokkelaars, alsook de levensomstandigheden van de 3 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije te verbeteren.

Hurriyet