Bron foto: edition.cnn.com

Een bibliotheek in Ankara geeft een nieuwe betekenis aan de notie dat boeken tijdloos zijn. Vuilnismannen in de Turkse hoofdstad hebben een openbare bibliotheek geopend die volledig bestaat uit boeken die bestemd waren voor de stortplaats.

Boekendonatie door bewoners

De bibliotheek bevindt zich in het district Çankaya in Ankara. Het werd opgericht nadat vuilnismannen weggesmeten boeken begonnen verzamelen. Maanden aan een stuk hebben de mannen de boeken verzameld die werden weggegooid. Toen het nieuws van de verzameling zich begin te verspreiden, zijn bewoners ook rechtstreeks boeken beginnen doneren.

Oorspronkelijk waren de boeken enkel voor werknemers en hun families. Toen de verzameling groeide en de interesse groter werd binnen de gemeenschap, werd de bibliotheek uiteindelijk openbaar gemaakt in september 2017.

“We begonnen te overleggen over het eventueel oprichten van een bibliotheek met deze boeken. Toen iedereen akkoord ging, kwam dit project tot stand,” aldus Alper Tasdelen, de burgemeester van Çankaya, wiens lokale bestuur de opening van de bibliotheek overzag.

Meer dan 6,000 boeken in oude baksteenfabriek

Vandaag heeft de bib meer dan 6,000 boeken. Het gaat van literatuur tot non-fictie. Er is ook een populaire kindersectie met strips en een hele sectie met wetenschappelijk onderzoek. Boeken in Engels en Frans zijn ook beschikbaar voor meertalige bezoekers.

De bibliotheek wordt uitgebaat in een voormalig leegstaande backsteenfabriek bij het hoofdkwartier van de vuilnisdienst. Het heeft een oude bakstenen façade en lange gangen, waardoor het ideaal is voor een bibliotheek.

Vraag en aanbod

De boeken worden op tweewekelijkse basis uitgeleend en kunnen verlengd worden indien nodig. De verzameling groeide ook zo veel dat de bibliotheek nu boeken uitleent aan scholen, educatieprogramma´s en zelfs gevangenissen.

“Aan de ene kant waren er mensen die deze boeken op straat achterlieten. Aan de andere kant waren er mensen die op zoek waren naar de boeken. Dorpsleraren vanuit heel Turkije vragen ook om boeken,” aldus Tasdelen.

De bibliotheek is vaak gevuld met kinderen van het gemeentebestuur en studenten van nabije scholen. Er is ook een loungegedeelte voor lezers en schaakborden voor bezoekers. De bibliotheek is erg populair bij fietsers die door de nabije vallei fietsen en stoppen voor een kop thee en wat snel leesplezier.

Eerder wenste ik dat ik een bibliotheek in mijn eigen huis had. Nu hebben we hier een bibliotheek,” zei Serhat Baytemur, een 32-jarige vuilnisman.

CNN