De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt tijdens een interview door presentatoren Tina Hassel en Thomas Baumann van ARD TV op 28 augustus in Berlijn. (Foto AP)

Tijdens een interview op zondag met de Duitse televisiezender ARD, sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel over haar spijt dat zij de couppoging van 15 juli in Turkije niet heeft veroordeeld.

Over de incidenten tijdens de nacht van 15 juli zei Bondskanselier Merkel: “Ik geloof dat het hard nodig is dat wij de couppoging in Turkije veroordelen; stel je eens voor dat ons leger onze Bondsdag zou bombarderen.”

Conflicten

“Ik blijf zeggen dat ik ook hun kanselier ben en ik denk dat het belangrijk is om dat te erkennen en het is goed als dat beloond wordt door toewijding aan ons land en niet door het brengen van conflicten”, zei Merkel, verwijzend naar de Turken die in Duitsland wonen.

“Maar in plaats daarvan, degenen die hier al jaren wonen en misschien ook de Duitse nationaliteit bezitten, nemen deel in de ontwikkeling van ons land en als zij dat willen zijn zij van harte welkom om dit te doen”, zei zij, eraan toevoegend dat zij hen niet kan dwingen om dit te doen.

Spanningen toegenomen

Sinds de couppoging van 15 juli, die georganiseerd is door de Gülenistische terreurorganisatie in Turkije, zijn de spanningen van Turken in Duitsland toegenomen. Zij hebben in verschillende Duitse steden gedemonstreerd tegen de couppoging en protesteerden tegen verschillende extreem-rechtse politici in de Duitse Bondsdag.

“Loyaliteit aan ons land”

Merkel kreeg kritiek op haar uitspraken tijdens een interview dat gepubliceerd werd op 23 augustus in Passauer Neue Presse, waarin zij zei: “Wij verwachten dat degenen met een Turkse achtergrond die een lange tijd in Duitsland hebben gewoond een hoge mate van loyaliteit aan ons land ontwikkelen.”

Relaties zijn belangrijk

Duitsland is het thuisland van meer dan 3 miljoen mensen van Turkse afkomst. Relaties tussen Berlijn en Ankara, een belangrijke partner voor de Europese Unie, met name op het gebied van de vluchtelingencrisis. “Wij (de internationale gemeenschap) moeten het bloedvergieten in Syrië stoppen”, zei Merkel als reactie op de Syrische oorlog in het interview met AFD.

Oplossing voor de vluchtelingencrisis

Merkel benadrukte het belang van het vinden van een oplossing voor de vluchtelingencrisis in de wereld en verklaarde dat sommige EU-landen vluchtelingen niet willen accepteren, terwijl anderen open zijn voor hen. Zij heeft ook kritiek op sommige landen die geen moslims willen in hun land. Zij voegde toe dat Italië gesteund moet worden voor de toestroom van vluchtelingen dit jaar uit Afrikaanse landen.

Sabah