Het hoofd van de grootste oppositiepartij, de CHP, heeft de regering bekritiseerd door te zeggen dat ze “te ver gaan” in de implementatie van de bevoegdheden gegeven door de noodtoestand. 

“Ik herinner me de militaire staatsgrepen van 12 maart [1971] en 12 september [1980]. Er was toen ook polarisatie. Maar zelfs tijdens die staatsgrepen werden niet zoveel mensen gearresteerd”, dat zei CHP-voorzitter Kemal Kilicdaroglu tegen CNN Turk op 27 augustus.

Noodtoestand

“De rechtstaat is de fundamentele voorwaarde voor rechtvaardigheid. De grenzen zijn in sommige gevallen overschreden”, voegde hij er nog aan toe. Hij beschuldigde de regering ook van opportunisme in de nasleep van de couppoging. De regering kondigde in juli de noodtoestand aan voor 3 maanden om effectiever strijd te kunnen voeren tegen de Gulenistische Terreurorganisatie (FETO). De regering heeft sindsdien 3 aparte decreten uitgevaardigd om alle Gulenisten te zuiveren van staatsinstellingen.

nieuwe groep ‘slachtoffers’

Niet alleen tienduizenden burgerlijke ambtenaren werden geschorst van staatsinstellingen maar verschillende media outlets, zakelijke unies en vzw’s die banden hadden met FETO, zijn ook via decreten opgedoekt. Kilicdaroglu zei dat deze maatregelen in de noodtoestand tegen ambtenaren en andere individuen geen nieuw groep “slachtoffers” mag maken. “Een groot aantal ambtenaren is geschorst en zal nooit meer terugkeren naar hun job. Een gelijkaardige maatregel werd genomen door de soldaten na de coup van 1980. Maar later hebben ze beseft dat ze ook niet onfeilbaar waren inzake de schorsingen”, zei Kilidaroglu.

‘Asli Erdogan moet vrijgelaten worden’


Kilicdaroglu bekritiseerde ook het voorarrest van de bekende Turkse schrijver Asli Erdogan voor het aanmoedigen van terrorisme en de sluiting van de krant Ozgur Gundem vanwege banden met terreurgroep PKK. “We mogen nooit accepteren dat kranten terreur steunen. Daar moeten we tegen optreden maar dan liefst via rechtbanken en binnen heersende legale orde. Principieel zijn we voor de vrije meningsuiting” zei Kilicdaroglu.

Arrestatie Asli Erdogan

“Auteur Asli Erdogan zou niet gearresteerd mogen worden. Ze uitte enkel haar gedachten. Journalisten en artiesten kunnen berecht orden voor misdaden die ze geplaagd hebben, maar je zult het moeilijk kunnen uitleggen aan de moderne wereld als je ze in voorarrest opsluit”, voegde hij er nog aan toe.

Hurriyet