Een scherm toont vliegtuigen van Turkish Airlines tijdens de première van de documentaire "The Great Move", Istanbul, Turkije, 12 jan. 2021. (AA-foto)

National Geographic heeft van de enorme verhuizing van Turkije’s vlaggenmaatschappij Turkish Airlines naar de luchthaven van Istanbul in 2019 een video-documentaire productie gemaakt.

De documentaire, genaamd “Mega Relocation,” zal in 16 jan. worden uitgezonden op de in de VS gevestigde tv-zender.

Turkish Airlines maakte op 6 april 2019 zijn laatste vlucht op de luchthaven Atatürk van Istanbul, na de opening van de nieuwe luchthaven van Istanbul.

De ambtenaren van de nationale vlaggenmaatschappij pauzeerden alle vluchten gedurende 12 uur en begonnen met het verplaatsen van alle dragers, voertuigen en apparatuur naar de luchthaven van Istanbul in een “megaverhuizing”.

Met een operatie uitgevoerd met zo’n 5.000 arbeiders en zo’n 47.300 ton aan materialen, gelijk aan zo’n 33 voetbalvelden, werden overgebracht van de luchthaven Atatürk naar de luchthaven van Istanbul.

Zo’n 12.000 pakketten materiaal werden met zo’n 1.000 voertuigen overgebracht.

“Deze verhuizing was niet alleen een mijlpaal voor ons, maar ook voor de wereldwijde burgerluchtvaart,” zei İlker Aycı, de voorzitter van Turkish Airlines, op 12 januari.

“We weten dat deze verhuizing een gids voor de toekomst zou zijn, daarom hebben we samengewerkt met National Geographic om het te filmen,” merkte hij op en voegde eraan toe: “Nu is het tijd om ons voor het scherm te installeren en het verhaal van trots te bekijken.”

Met ’s werelds op drie na grootste vluchtnetwerk vliegt Turkish Airlines naar 315 internationale bestemmingen in Europa, Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika, waarmee het de grootste mainline carrier ter wereld is naar aantal passagiersbestemmingen.

Oktober 2018

De 12 miljard dollar kostende luchthaven van Istanbul werd eind oktober van 2018 voor geopend verklaard, om direct na de mammoetoverdracht van THY volledig operationeel te worden.

De luchthaven kan in de huidige fase 90 miljoen passagiers per jaar verwerken, maar niets vergeleken met zijn potentiële capaciteit om 200 miljoen te bedienen na de voltooiing van alle fasen, waardoor het de grootste ter wereld wordt.

Alle vier fasen van de bouw en uitbreiding van de luchthaven, met inbegrip van zes start- en landingsbanen, zullen naar verwachting in 2028 voltooid zijn.

Zowel Istanbul Airport als Turkish Airlines eindigden 2021 als leiders in Europa, aldus Aycı, die benadrukte dat de maatschappij van alle wereldwijde luchtvaartmaatschappijen het minste inkomensverlies leed, ondanks alle gevolgen van de coronavirus pandemie die het wereldwijde reizen verstoorde.

“We zijn veranderd in een van de vijf grootste luchtvaartmaatschappijen in de wereld,” voegde Aycı eraan toe.

Door de opkomst en ontwikkeling van de maatschappij paste deze inderdaad niet meer in haar schulp op de luchthaven Atatürk, de thuisbasis van de 86-jarige geschiedenis van het bedrijf.

Het burgerluchtvaartavontuur op de luchthaven Atatürk, die in 1953 in gebruik werd genomen, was een groot succes, aldus Aycı.

Het was een van de drukste luchthavens van Europa. De luchthaven heeft een andere bestemming gekregen, zoals opleidingsactiviteiten, luchtvaartbeurzen en civiel gebruik, terwijl sommige delen zullen worden omgevormd tot een openbaar park.

Bron: Hürriyet