İhsan Yavaşça

Een man werd opgesloten omdat hij een video online zette waarin hij een oudere man intimideerde door op te treden als politieagent. Hij ondervroeg de man over waarom hij het uitgaansverbod, dat deze week door de Turkse overheid werd opgelegd, overtrad.

“Normaal moeten we u een boete opleggen, maar voor deze ene keer zien we het door de vingers”, vertelde hij aan het slachtoffer, de 80-jarige İhsan Yavaşça.

In de video leek Yavaşça radeloos. Hij probeerde de zogenaamde agent uit te leggen dat hij onderweg was naar het ziekenhuis. Een buschauffeur liet hem niet opstappen, en daarom was hij gedwongen te voet te gaan. Hij zag anders niet hoe hij in het ziekenhuis moest geraken.

Bespotten

Eerder deze week maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat 65-plussers en mensen met een chronische ziekte thuis moeten blijven en niet op openbare plekken zoals parken en tuinen mogen komen.

De video werd blijkbaar gemaakt om de oude man te bespotten. Toen die op sociale media begon te circuleren, veroorzaakte die veel verontwaardiging.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu reageerde fel. “Doordat 65-plussers en mensen met een chronische ziekte thuis moeten blijven, beschermen ze zich niet alleen tegen het nieuwe coronavirus, maar ook tegen mensen die de ziekte hebben waardoor ze rondwandelen met hun smartphone en alles moeten filmen”, tweette hij.

Uğur Bulut, gouverneur van het district Keçiören in Ankara, bracht een bezoek aan het slachtoffer en zorgde ervoor dat de man kon bellen met minister Soylu. “We hebben Yavaşça onze verontschuldigingen aangeboden voor het onfatsoenlijke gedrag waar hij het slachtoffer van geworden is”, aldus Bulut.

K.L.

(Bron: Hürriyet)