In het district Safranbolu in de provincie Karabük legde een rechtbank huisarrest op voor een koppel dat de opgelegde maatregelen tegen het nieuwe coronavirus schond. Het koppel bleek zelf niet besmet met het virus, maar hun huisgenoot wel. Daarom plaatste de rechter hen 14 dagen in quarantaine in een poging verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

Het koppel werd aangeklaagd door de lokale gezondheidsdienst. Volgens de dienst vormden de twee een bedreiging voor de volksgezondheid. Het parket onderzocht de zaak, waarna de rechtbank besliste om het koppel alleszins tot 26 maart onder huisarrest te plaatsen.

Volgens experts kan de rechtszaak een precedent scheppen voor gelijkaardige zaken. Volgens hen kunnen mensen die hun huis verlaten, ook al besliste een rechter dat dat niet mocht, een gevangenisstraf riskeren. In het strafwetboek geldt dat ook voor mensen die besmet zijn met het virus. Dat zegt professor Devrim Güngör, verbonden aan de faculteit rechten van de universiteit van Ankara.

Isolatieperiode

Hij zegt wel dat mensen die het virus niet hebben, alleen een administratieve sanctie kunnen krijgen. In de Centraal-Anatolische provincie Sivas kregen al 87 mensen een dergelijke sanctie omdat zij zich niet aan de voorzorgsmaatregelen hielden. Volgens het kantoor van de gouverneur ging het in alle gevallen om mensen die uit het buitenland terugkwamen en een isolatieperiode van 14 dagen opgelegd hadden gekregen.

“Inspecties maakten duidelijk dat ze die voorzorgen niet namen en hun huis verlieten. Ze werden beboet omdat ze de wet overtraden die deze maatregel mogelijk maakt”, aldus een verklaring.

K.L.

(Bron: Hürriyet)