Een inwoner van Diyarbakır, een provincie in het zuidoosten van Turkije, heeft 15 maanden gevangenisstraf gekregen, omdat hij een plastic fles naar zijn zoon had gesmeten en zijn dochter had geslagen.

De rechtszaak tegen Ibrahim Kaçan, een man van 40 jaar, begon nadat zijn kinderen klacht hadden neergelegd. De aanleiding hiervoor was toen de vader een plastic fles wierp naar zijn zoon en zijn dochter sloeg. De kinderen trokken later hun klacht in, maar de rechtbank hield hier geen rekening mee.

De correctionele rechtbank van Diyarbakır, had Kaçan eerst veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf voor ‘slagen en verwondingen’, waarna ze de straf verhoogde tot 9 maanden voor ‘slagen en verwondingen met een wapen’, een verzwarende omstandigheid. Kaçan kreeg bijkomend hieraan ook een straf van 6 maanden opgelegd, omdat hij zijn dochter had geslagen.

“Ik wil niet dat mijn vader veroordeeld wordt”

De zoon verklaarde aan de pers dat het niet zijn bedoeling was om klacht neer te leggen tegen zijn vader. “Ik wil niet dat mijn vader veroordeeld wordt. Hij gooide de fles in mijn richting, maar raakte mij niet”, aldus Umut Kaçan.

De vader beweert ook dat hij de fles niet naar zijn zoon heeft geworpen met de bedoeling hem te raken.

“Ik werd kwaad nadat hij mij op een onrespectvolle manier aansprak. Ik was aan het eten en het fles waarvan ik dronk bevatte ijsblokjes. Ze gaven mij 9 maanden hiervoor. Er was ijs in de fles en daarom ziet de rechtbank de fles als een wapen. Ik gooide de fles in de richting van mijn zoon, maar het raakte hem niet”, verklaarde Kaçan.

Güzel vrijgesproken

De advocaat van de veroordeelde heeft laten weten dat zij in beroep gaan tegen het vonnis. Hij is van mening dat de uitspraak een onrechtmatige inmenging is van het familieleven van zijn cliënt.

In een gelijkaardige zaak, vorderde de procureur van Denizli, een westelijke provincie van Turkije, een gevangenisstraf tussen 2 en 5 jaar voor een moeder die haar slipper gooide naar haar 38 jarige zoon Halil Güzel.

Lees ook: Moeder riskeert 5 jaar celstraf voor ‘pantoffelworp’ naar 38-jarige zoon

Echter in december werd Güzel vrijgesproken door de rechter in beroep, nadat hij haar gehoord had en haar zoon zijn klacht had ingetrokken.

Hurriyet