Men moet niet altijd diep in de buidel tasten voor een goed gerecht. Turkije is hier zeker geen uitzondering in: straatvoedsel, ofwel streetfood, is in Turkije immens populair en is een aanrader voor toeristen. In bijna elke Turkse stad kan men verschillende straatventers zien die hun waar op straat verkopen. Op de meeste straathoeken kan men wel een groepje jongeren zien die ervan smullen. Enkele favorieten in Turkije zijn gepofte kastanjes en “simit”, de Turkse variant van de bagel.

1. Natte burger

Vergeet die Typische kermisburgers die je vroeger hebt gegeten en maak kennis met de Turkse natte burger. Deze variant lijkt sterk op de Amerikaanse “Sloppy Joe”: een hamburger met gehakt, ajuin en tomaat. Op het Taksimplein kan je verschillende kleine snackbars vinden die deze “natte burger” verkopen.

2. Gevulde aardappel

Eén van de meest toegankelijke en favoriete snacks in Turkije, is de gevulde aardappel. Een gevulde gebakken aardappel wordt in het Turks “kumpir” genoemd. Een reusachtige aardappel wordt doormidden gesneden en gevuld met boter en kaas. De straatverkoper vult hierna de aardappel met verschillende soorten beleg naar keuze waaronder maïs, ingelegde rode kool, yoghurt, groene pepers, olijven, etc,…

3. Kanlıca yoghurt

De wijk Kanlica in Istanbul is vooral bekend om zijn riante villa’s met zeezicht. Toch denken de meeste Turken aan yoghurt als ze de naam Kanlica horen. Yoghurt is ook één van de voornaamste ingrediënten in de Turkse keuken. De wijk Kanlica staat bekend om zijn romige en smaakvolle yoghurt die hier sedert 1893 wordt gemaakt. Aan de yoghurt worden geen smaakversterkers toegevoegd en de snack is ook bijzonder goed voor de spijsvertering. De Yoghurt wordt vaak belegen met honing, poedersuiker of confituur.

4. Gegrilde of gekookte maïs

Als je over de straten van Istanbul wandelt, kan je verschillende straatverkopers zien die maïs grillen of koken. Gegrilde maïs is een favoriete snack bij een late avondwandeling over de vele boulevards van Istanbul. De maïs wordt gegeten uit een kartonnen doosje en kan je op smaak brengen met verschillende soorten beleg: ketchup en rode peper blijven een favoriet bij menig inwoner van Istanbul.

5. Broodje vis

Al eeuwenlang vissen Turkse vissers in de Gouden Hoorn. De laatste 50 jaar is een traditie ontstaan waarbij deze vissers hun verse koopwaar op hun bootjes koken en verkopen. Een broodje vis of “balik ekmek” is een aanrader als je de kaai van Eminönü bezoekt.

6. Simit

Simit is een Turks broodje dat je zowat in elke bakkerij in Turkije kan vinden. Vaak wordt het ook op straat verkocht door straatventers die het op een grote schaal dragen of zelfs op hun hoofd. Het broodje is in Turkije vooral populair als ontbijt. Een leuk weetje is dat president Erdogan ooit zijn carrière begon als simitverkoper in Istanbul.

7. Gepofte kastanjes

De geur van gepofte kastanjes is meestal een teken dat de winter in aantocht is. Verschillende Istanbulse straatventers bakken en verkopen de kastanjes op straat. Gebakken kastanjes is één van de meest klassieke en geliefde snacks in Istanbul.

8. Lahmacun

Lahmacun is ongetwijfeld één van de populairste soorten fastfood in Turkije. Het is gemaakt van een dun deegje dat belegd is met een mengsel van pikant gekruid gehakt, ui, verse tomaten, pikante pepers en peterselie. Alvorens het te nuttigen, wordt het meestal besprenkeld met citroen of kruiden zoals paprika, rode peper of zelfs kaneel. Door de overvloed aan groenten is het gerecht ook één van de meest gezondere keuzes in het gamma fastfood. In België en Nederland wordt lahmacun ook wel Turkse pizza genoemd.

9. Gözleme

Gözleme is een hartig gebak dat gemaakt is met door de hand gerolde deeg, lichtjes ingesmeerd met boter en eieren. Het deeg kan je vullen met verschillende soorten beleg zoals gebakken rundvlees, lamsgehakt, verse of gerookte zeevruchten en groenten (spinazie, courgette, aubergine, ajuin of paddenstoelen en kaas). Het deeg wordt samen met het beleg verzegeld en gekookt op een bakplaat.

10. Kokoreç

Kokoreç, een typische laatavondsnack, kan je op elke straathoek in Istanbul vinden. Kokerec, de snack bij uitstek voor de nachtbrakers onder ons, is een grillgerecht gemaakt van de ingewanden van een geit of een lam dat op smaak wordt gebracht door een variëteit aan kruiden. Meestal wordt het gerecht op een steenkoolvuur gegrild waardoor het een extra rijke smaak krijgt.

Sabah