LiMAKPORT

De haven LimakPort Iskenderun International Port in de zuidelijke Turkse provincie Hatay is klaar om gebruikt te worden voor de noden van Libanon na de verwoestende explosie in de haven van Beirut. Dat zegt de havenmanager van Iskenderun, Gunduz Arisoy.

De verklaring komt nadat vicepresident Fuat Oktay zei dat Libanon alle Turkse havens in het Middellandse Zeegebied kan gebruiken tot de haven van Beirut herbouwd is. Hij zei ook dat Turkije bereid is om meer medische steun en voedselhulp te sturen naar Libanon na de dodelijke explosie die honderden levens kostte en duizenden gewonden veroorzaakte.

Volgens Arisoy is LimakPort Iskenderun klaar om Libanon te steunen met een voldoende capaciteit en kwaliteit als een alternatief voor de haven van Beirut die niet gebruikt zal kunnen worden door de schade.

LiMAKPORT

“LimakPort Iskenderun heeft genoeg capaciteit voor extra verschepingen naar Beirut met 1 miljoen TEU containers, 4 miljoen ton cargo, 15.000 vierkante meters aan opslagplaatsen met 200 000 voertuigenplaatsen en een gebied van 1 miljoen vierkante meter,” zei hij.

Ongeveer 14 containerlijnen stoppen in de haven met 11 wekelijkse leveringen waarbij allerlei soorten transport, zelfs zonder afspraak, kunnen dokken aan de haven.

LimakPort Iskenderun heeft twee lineaire dokken, één 552 meter en de andere 370 meter lang en dubbelzijdige parallelle havens van 260 meter lang. “Het kan schepen tot 400 meter lang ontvangen,” zei Arisoy.

Arisoy zegt dat het mogelijk is om Beirut in zes uur te bereiken met een afstand van 400 kilometer tussen Iskenderun en Beirut.

Volgens hem kan Libanons import- en exportvervoer ongehinderd voortgaan op deze manier. “Libanon, die moeilijke tijden ondergaat door de pandemie en nu de explosie, kan nog grotere problemen hebben als de import en de export wordt onderbroken.”

Hikmet Cincin van de Kamer van Koophandel in Antakya zei dat ook zij bereid zijn om het land met alle mogelijke middelen te steunen. Volgens hem is Iskenderun een belangrijke havenregio en heeft het gediend als een belangrijke logistieke plek tijdens andere crisissen.

De haven van Beirut is de grootste haven in Libanon. 70% van het inkomende en uitgaande handelsverkeer passeert langs de haven.

 

Daily Sabah


T.A.