De natuur kreeg dit jaar wat respijt. Dat blijkt duidelijk uit het feit dat er minder pollutie werd gemeten in de zee en in de lucht tijdens de coronapandemie.

Een populair strand in de provincie Antalya, aan de Middellandse Zee, is één van die plekken waar het water kristalhelder is, door de lange afwezigheid van de mens.

Het strand van Konyaaltı lokt in de zomer toeristen uit het hele land. Omwille van COVID-19 bleef het echter tweeënhalve maand gesloten en het ging pas in juni weer open.

Professor Mehmet Gökoğlu

Professor Mehmet Gökoğlu, maritiem onderzoeker aan de universiteit van Akdeniz, nam zelf een duik in het water om de impact van de sluiting te bestuderen. Hij trof meer biodiversiteit en helderder water dan ooit aan.

Gökoğlu en zijn studenten brachten een uur onder water door op een diepte van 12 meter. Wat ze daar zagen, leek meer op een goed verzorgd aquarium.

“We hebben grote scholen zeebrasem, blauwe loper en grote makreel gezien. Dat komt uiteraard door de coronamaatregelen. Daar beneden tref je een levendig, kleurrijk landschap aan. Blijkbaar heeft de natuur zich dus hersteld en dat inspireert ons om te werken aan een betere toekomst voor onze zeeën.”

Bron: Sabah

S.V.R.