Er is gepland dat het eerste Russische S-400-raketsysteem in 2019 naar Turkije wordt gebracht, zei de minister van Defensie, Nurettin Canikli, eerder deze week op 22 november.

In een toespraak voor het Plannings- en Begrotingscomité van het parlement zei Canikli dat de overeenkomst voor de aanschaf van het raketsysteem is ondertekend en dat twee S-400-systemen, waarvan er één optioneel is, als onderdeel van de overeenkomst zullen worden aangeschaft.

“Volgens de planning zal de eerste levering van de S-400-luchtverdedigingssystemen in 2019 worden voltooid”, zei de minister van Defensie.

Bekwame luchtverdediging

“Zodra deze systemen zijn ontvangen, is ons land zeker van een bekwame luchtverdediging. Deze oplossing, gericht op het tegemoetkomen aan een dringende behoefte, zal ons streven naar het ontwikkelen van onze eigen systemen niet hinderen”, zei hij.

Sneer naar alliantie

Turkije heeft meer dan een jaar onderhandeld met Rusland over de aankoop van de S-400, een besluit dat door Washington en een aantal van zijn andere NAVO-bondgenoten wordt gezien als een sneer naar de westerse militaire alliantie.

Turkije heeft ook gesprekken gevoerd met het Frans-Italiaanse EUROSAM-consortium over de ontwikkeling van zijn eigen raketsystemen, na de ondertekening van een memorandum om bij defensieprojecten de samenwerking tussen de drie landen te versterken, zei Canikli.

Bedrijven

“Met het betreffende memorandum zijn Turkse, Franse en Italiaanse bedrijven een samenwerking aangegaan om een ​​meer geavanceerde versie van het SAMP-T [raketsysteem] te identificeren, ontwikkelen, produceren en gebruiken in een gemeenschappelijk consortium”, zei hij.

Turkije wil de besprekingen met EUROSAM spoedig tot een ‘definitief einde’ brengen, zei Canikli, eraan toevoegend dat Ankara uiterlijk eind 2017 de deal wil afsluiten.

Bron: Hurriyet