Izmir, Turkije – Een gepensioneerde Turkse legermajoor heeft zijn NATO-certificaat en medaille terug ingediend in reactie op het recente oefenincident in Noorwegen. Het incident resulteerde in een sterke reactie van Turkse kant.

Turkije trok zijn troepen terug van de NATO Trident Javelin oefensessie op vrijdag toen, een burgerlijke aannemer gedetacheerd door Noorwegen, President Recep Tayyip Erdogan afschilderde als een vijandelijke collaborateur.

Een portret van de stichter van het moderne Turkije Mustafa Kemal Ataturk werd eveneens opgenomen in de “lijst van vijanden”. Het hele incident deed zich voor tijdens een computer geassisteerd deel van de oefensessie.

Beste plaats in huis

“Tot het incident stelde ik de medaille ten toon op de beste plaats in mijn huis, volledig opgezet en gekaderd. Later (na het incident) besloot ik al snel dat het certificaat en de medaille geen plaats meer in mijn huis had, het behoort toe aan de NATO. Vervolgens verzond ik het pakket naar de commandant van de Turkse landtroepen met de vraag de prijs terug te zenden naar de NATO.” Aldus oud-strijder Zafer Oguz.

Hij gaf eveneens aan dat verschillende van zijn collega´s , toen ze hoorden wat hij gedaan had, geïnteresseerd waren in het proces voor terugzending van soortgelijke prijsuitreikingen.

Zafer Oguz

Zafer Oguz was officier van de militaire ingenieurs met het vijfde corps in de noordwestelijke provincie van Tekirdag toen hij naar Afghanistan werd gezonden waar hij werkte onder het rechtstreekse gezag van de NATO-paraplu in 2010,

Drie maanden na zijn aankomst werd hij beloond met een certificaat en medaille, getekend door Anders Fogh Rasmussen, de toenmalige NATO secretaris-generaal. In 2011 ging Zafer op pensioen.

De Noorweegse inwoner die het hele voorval veroorzaakte werd ondertussen verwijderd van de dril-oefening ten gevolge van het incident. NATO secretaris-generaal Jens Stoltenberg en Noorse minister van defensie Frank Bakke-Jensen verontschuldigden zich reeds beiden bij Turkije.

Reactie NATO leiding

In een verklaring gepubliceerd op de website van het ministerie schreef Frank Bakke-Jensen: “Tijdens een NATO oefening aan het oorlogscenter in Stavanger werd er een bericht gepubliceerd op het interne netwerk van de oefening. Dat bericht reflecteert in geen enkel opzicht de mening op politieke visie van Noorwegen en ik verontschuldig mij dan ook ten zeerste voor de beledigende inhoud van het bericht. We zijn van plan een grondig onderzoek te starten naar de hele zaak en zullen dan vervolgens gepast reageren en verder sanctioneren.”

Belangrijke bondgenoot

De minister benadrukte nog dat Turkije een belangrijke bondgenoot is in de NATO en dat de goede samenwerking tot nu toe altijd zeer op prijs gesteld werd.

De Noorse individu verantwoordelijk voor het hele voorval werd verwijderd uit het oefenprogramma.

Tijdens een computer-geassisteerd deel van de oefening creëerde de Noorse individu een fakeaccount onder de naam van de Turkse president waar hij een fake chatruimte gebruikte om beeldmateriaal te vertonen waar Erdogan collaboreert met de vijand. Aldus een anonieme bron bij de NATO.

Stoltenberg benadrukte nog maar eens dat dit de acties waren van een enkele man en dat deze geenszins de visie van de NATO op Turkije vertegenwoordigen.

AA