De Gülenistische Terreurorganisatie (FETÖ) zat achter de controverse tijdens een recente NAVO-oefening, die Turkije ertoe bracht zijn troepen terug te trekken. Dat beweerde vice-premier Hakan Çavuşoğlu eerder deze week op 22 november.

Turkije trok 40 soldaten terug uit de computersimulatieoefening van vorige week in Noorwegen, nadat president Recep Tayyip Erdoğan en de stichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk, waren afgebeeld als ‘vijanden’.

Tegen persbureau Anadolu beweerde Çavuşoğlu dat FETÖ – onder leiding van de in de VS gevestigde islamitische prediker Fethullah Gülen, die ervan wordt beschuldigd achter de mislukte couppoging van vorig jaar te zitten ​​- een rol heeft in het incident.

Tactiek van FETO-leden

“We zien deze houding, dit soort dingen meestal als tactiek van FETÖ-leden”, zei hij, verwijzend naar Turkse militaire officieren die banden met FETÖ hebben en eerder bij de NAVO waren gestationeerd.

FETÖ gebruikt bepaalde landen als een ‘steunpilaar’ voor hun doelen, zei Çavuşoğlu, eraan toevoegend dat er ‘kringen’ zijn die ‘verontrust’ zijn over het huidige beleid van Turkije.

NAVO

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, verontschuldigde zich onmiddellijk bij Turkije en stafchef generaal Hulusi Akar voor het gebruik van de naam Erdoğan en Atatürks foto op een ‘vijandelijke kaart’ tijdens de oefeningen.

Ankara beschuldigt FETÖ ervan achter een langlopende campagne te zitten ​​om de staat omver te werpen door de infiltratie van Turkse instellingen, vooral het leger, de politie en de rechterlijke macht.

Bron: Hurriyet