De machtige Saudische kroonprins, Mohammad bin Salman, heeft de moord op Jamal Khashoggi een “gruwelijke misdaad die niet gerechtvaardigd kan worden” genoemd. Hij beloofde dat de moord geen “wig zou drijven” tussen het koninkrijk en Turkije.

“Zij die achter deze misdaad zitten, zullen verantwoordelijk gehouden worden… uiteindelijk zal gerechtigheid zegevieren,” zei de kroonprins tijdens de Future Investment Initiative in Riyadh. Volgens de kroonprins zal Saudi-Arabië samenwerken met de Turkse autoriteiten.

De verklaring komt er nadat prins Mohammed op 24 oktober een telefoongesprek had met Turks president Recep Tayyip Erdogan over de moord op Khashoggi. Dat zei een Turkse presidentiële bron.

De bron zei ook dat de Saudische prins om het gesprek had gevraagd en dat de twee de nodige stappen voor het onderzoek hebben besproken.

Columnist voor Washington Post

Khashoggi, een columnist voor Washington Post en Amerikaans resident, verdween op 2 oktober na een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul.

Turkse functionarissen menen dat een 15-koppig Saudisch team, minstens een van hen iemand uit de entourage van de prins, de schrijver gedood hebben in het consulaat.

Saudi-Arabië, dat eerst enige kennis over de gebeurtenis ontkende, heeft nu aangegeven dat hij is omgekomen tijdens een “vuistgevecht”. Het land wees de schuld voor de dood toe aan een “schurkenoperatie”.

Criticus van de kroonprins

De Saudische journalist was een criticus van de kroonprins die de feitelijke heerser van het koninkrijk is. Erdogan heeft gezegd dat Turkije de moordenaars niet zal laten ontkomen aan gerechtigheid, hoe hooggeplaatst ze ook mogen zijn.

Ondertussen heeft de VS aangekondigd dat het absolute duidelijkheid wenst over wat er gebeurd is bij de dood van Khashoggi.

“We zien al stappen van Saudi-Arabië, wat wijst op een serieuze verantwoording, maar we zullen niet tevreden zijn tot we absolute duidelijkheid krijgen over wat er gebeurd is,” zei de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een e-mail naar de werknemers van het ministerie.

Na telefoongesprek met Erdogan

Na het telefoongesprek met Erdogan verscheen prins Mohammad voor een gesprek tijdens zijn investeringsforum in Riyadh.

Tijdens de Future Investment Initiative sprak hij met de Bahreinse kroonprins en de Lebanese premier Saad Hariri, waarvan men denkt dat hij door prins Mohammad gedwongen werd om zijn positie op te geven tijdens een bezoek aan Saudi-Arabië afgelopen jaar. Hariri kwam later terug op zijn ontslag.

Internationale zakenleiders hebben besloten niet deel te nemen aan de top wegens de moord.

Hurriyet

T.A.