ISTANBUL – Luchthavens als Schiphol, Frankfurt en Heathrow hebben straks het nakijken als het gaat om overstappende reizigers. Tenminste, als het aan topman Hüseyin Kadri Samsunlu van Istanbul New Airport ligt. De megaluchthaven gaat maandag 29 oktober officieel open.

Waar grote Europese luchthavens worstelen met grenzen aan capaciteit en geluidshinder heeft Samsunlu naar eigen zeggen 76 miljoen vierkante meter grond ter beschikking om de komende jaren uit te groeien tot een luchthaven die 200 miljoen passagiers per jaar aan kan. “Wij vormen straks hét knooppunt tussen oost en west. Zelfs Dubai heeft het nakijken”, zegt hij ambitieus.

In de eerste fase is er één gedeelte van de terminal klaar, evenals twee start- en landingsbanen. Over een paar jaar komen daar nog eens drie banen bij. “We hoeven dan geen nee meer te verkopen aan luchtvaartmaatschappijen die naar Istanbul willen vliegen, er is ruimte genoeg”, aldus Samsunlu.

Turkish Airlines

In eerste instantie maakt alleen Turkish Airlines er gebruik van, voor binnenlandse vluchten. Voor het einde van dit jaar moeten alle overige luchtvaartmaatschappijen van het huidige Atatürk Airport zijn verhuisd naar de nieuwe luchthaven aan de Zwarte Zee.

Tot de complete verhuizing is afgerond staat Istanbul New Airport in de boekingssystemen bekend onder de code ISL, maar daarna wordt ook luchthavencode IST overgeheveld van Atatürk Airport naar de nieuwe luchthaven.

luchtvaartnieuws.nl