ISTANBUL – Hoe gaat de nieuwe megaluchthaven van Istanbul heten? Over die vraag wordt in Turkije driftig gespeculeerd. Op dit moment staat overal nog ‘Istanbul New Airport’ op de borden, maar bij de opening wordt, zo zegt CEO Hüseyin Kadri Samsunlu, de échte naam onthuld.

Op dit moment kent Istanbul twee grote luchthavens. Op het Aziatische deel ligt Sabiha Gökçen, vernoemd naar de eerste vrouwelijke piloot van Turkije. Aan de Europese zijde van de Bosporus ligt Atatürk Airport, dat zijn naam dankt aan de eerste president van de Turkse staat.

Met de opening van Istanbul New Airport wordt een begin gemaakt met de sluiting van Atatürk Airport. Vanaf maandag 29 oktober, de dag waarop Turkije haar 95ste verjaardag viert, wordt een handvol bestemmingen in de regio naar de nieuwe luchthaven overgeheveld, eind dit jaar gevolgd door alle overige passagiersvluchten. Medio 2019 moeten ook de vrachtvluchten worden verplaatst en gaat Atatürk dicht voor commercieel vliegverkeer.

De grote vraag is hoe de luchthaven nu gaat heten. Blijft het Istanbul New Airport, wordt het Istanbul Grand Airport (de originele werktitel, red.), krijgt het vliegveld eveneens de naam Atatürk of wellicht New Atatürk, of zou president Erdogan de luchthaven naar zichzelf vernoemen?

Die laatste optie zou vrij uniek zijn. Wereldwijd is er een aantal luchthavens dat de naam van politici en regeringsleiders draagt, maar een vernoeming bij leven komt niet vaak voor. Denk aan JFK bij New York, Konrad Adenauer bij Keulen, Heydar Aliyav bij Baku en Indira Gandhi bij Delhi.

Samsunlu houdt desgevraagd de kaken stijf op elkaar. “Iedereen moet geduld hebben en afwachten tot maandag, als onze president de openingsceremonie verricht.”

luchtvaartnieuws.nl