Het Turkse onderwijssysteem is in elkaar gestort door het beleid van de regerende partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Dat zei Kemal Kılıçdaroğlu van de Republikeinse Volkspartij (CHP) in een toespraak.

“Ze voerden een parallel onderwijssysteem in. Telkens als de CHP deze zaak probeert aan te kaarten hult de AKP zich in een oncomfortabel stilzwijgen. Maar goed, wat kan je ook verwachten van een partij die ons nationaal onderwijssysteem zonder slag en stoot in de handen van een terroristische organisatie liet vallen?” Aldus Kemal Kılıçdaroğlu bij een CHP vergadering op 7 september, waarmee hij verwijst naar de hele Islamitische Gülen aanhang en beweging. De Gülen beweging opereert vanuit de Verenigde Staten, en dit onder leiding van prediker Fethullah Gülen.

De Gülenisten kregen alles wat ze nodig hebben

Kemal Kılıçdaroğlu beschuldigde de AKP ervan het Ministerie van Onderwijs te hebben laten infiltreren door Gülenisten. Waarbij hij vooral steunt op een uitspraak van Erdoğan in dat kader waarbij Erdoğan beweerde “de Gülenisten alles te hebben gegeven wat zij nodig hadden.”

Scholen van de staat

Kılıçdaroğlu: “als ze scholen wilden, kregen ze scholen van de staat. Als ze meer leerkrachten nodig hadden, kregen ze meer leerkrachten. Als ze meer land eisten, kregen ze meer land. Als ze universiteiten vroegen, kregen ze universiteiten. Maar als het lesgevend personeel in staatscholen iets nodig hadden, kregen zij niets.”

Kılıçdaroğlu: “Op die manier gaven zij het roer, op vlak van onderwijs, in handen van een terroristische organisatie, een probleem dat tot vandaag nog niet is opgelost. Bovendien is er nog het probleem dat enkel de rijken in staat zijn hun kinderen naar deze private scholen te sturen. Arme families moeten hun kinderen naar de (versta financieel en materieel minder bedeelde) publieke scholen sturen. Een rijke familie kan gemiddeld 78 keer zoveel middelen aan onderwijs spenderen dan een arme familie.”

Hurriyet