Şerif Mardin, een bekende Turkse socioloog en politicoloog, overleed op 90-jarige leeftijd op 6 september in Istanbul.

“We zullen altijd met genegenheid aan Şerif Mardin terugdenken, die een ongeziene nalatenschap heeft achtergelaten als pionier in zijn wetenschappelijk veld en met zijn baanbrekende wetenschappelijke studies met betrekking tot religie en modernisering, burgerlijke samenleving, ideologie en relaties tussen centrum-periferie in Turkije,” stelt de universiteit.

Academische wereld

Minister van Cultuur en Toerisme Numan Kurtulmuş deelde eveneens mee dat “men zich Mardin voor altijd met uitzonderlijk respect zal herinneren” voor zijn werken en bijdragen binnen de academische wereld.

Mardin, geboren in Istanbul in 1927, kreeg zijn Bachelor in politieke wetenschappen bij de Californische universiteit Stanford University in 1948. Vervolgens haalde hij bij de John Hopkins universiteit zijn academische Master in internationale betrekkingen in 1950. Daarna kreeg hij, na terug te gaan naar Stanford, zijn PhD in politieke wetenschappen in 1958.

Politiek en religie

Zijn werken gaan grotendeels over de modernisering van Turkije, de socio-politieke transformatie van het land in combinatie met politiek en religie. Hij focuste zich voornamelijk op de late Ottomaanse en vroege republikeinse periode van Turkije.

Zijn doctoraatstudie had als titel “The Genesis of Young Ottoman Thought” en werd in 1962 door de Princeton University gepubliceerd.

Mahalle baskısı

Mardin is ook zeer bekend door zijn introductie van de term “buurtdruk” (“mahalle baskısı” in het Turks) in Turkije, verwijzende naar de negatieve impact van buurtinteracties op de individuele vrijheden. Mardin gebruikte de term voor het eerst in een interview met een journalist in 2007, waardoor een langdurig debat, meerdere publicaties en panels ontstonden.

In het interview zegt Mardin dat “buurtdruk een erg hard af te bakenen begrip is door de sociale wetenschappen” en dat het een grote bedreiging is voor de ontwikkeling van de liberale omgeving in Turkije.

Hurriyet