Na een korte verlofperiode, dat duizenden Syriërs de opportuniteit gaf tijdelijk terug te keren naar hun thuisland voor het vieren van het Offerfeest, keerden heel wat Syriërs gradueel terug naar Turkije. Voor de Syriërs ook meteen het enige stabiele buurland waar zij als oorlogsvluchteling terecht kunnen. Turkije huisvest ondertussen al zo een 3 miljoen Syrische vluchtelingen.

Meer dan 80.000 mensen staken vorige week de Turks-Syrische grens over voor het 4 dagen durende Islamitische Offerfeest te gaan vieren in hun thuisland met familie. Het feest vond vorige week plaats en staat in Turkije bekend onder de naam Kurban Bayramı. Syriërs staken de grens over op twee daarvoor voorziene grensposten: de Öncüpınar grenspost en de Cilvegözü grenspost. De meeste Syriërs reisden vervolgens naar de veiligere gebieden in Syrië dat ondertussen al sinds 2011 zwaar gebukt gaat onder een alles verwoestende burgeroorlog.

Geneeskunde

Rashid al-Yousef, een student geneeskunde in een Turkse universiteit, had de kans zijn familie te bezoeken. Hij leeft ondertussen al meer dan een jaar in Turkije.

“De situatie in Azaz is beter geworden. Alles is relatief rustig, zeker in vergelijking met de vorige jaren, het was een vreugdevol Offerfeest met familie. Ik ben van plan terug te keren naar Turkije langs de Öncüpınar grenspost om daar verder mijn studies af te maken.”

9000 Syriërs keren definitief terug

De Öncüpınar grenspost blijft open tot en met 15 oktober voor Syriërs die Turkije alsnog willen verlaten. Terugkeren vanuit Syrië naar Turkije is mogelijk tot december. Zo een 9000 Syriërs opteerden definitief terug te keren naar hun thuisland met de opening van de grenzen voor het Offerfeest.

Sabah