Savulun Battal Gazi geliyor (1973)

Twitter verificatie, dat kleine blauwe vinkje, is altijd een lastig onderwerp geweest voor de social media gigant, en het heeft veel legitieme account verificaties geweigerd in de afgelopen jaren.

Een van de meest bizarre en spraakmakende gevallen deed zich woensdag voor toen Twitter het verificatieverzoek van Cüneyt Arkın, misschien wel de beroemdste artiest van Turkije, afwees, zoals de acteur zelf op het socialemediaplatform onthulde.

“Waarom wijzen jullie het blauwe vink verzoek af en hebben jullie ook spijt?” vroeg de 83-jarige acteur die ooit de Turkse cinema definieerde, terwijl hij een screenshot gaf waarop te zien was dat zijn verificatie verzoek was afgewezen.

“Het spijt ons, het verzoek om uw account te verifiëren is afgewezen,” las het antwoord van Twitter zoals te zien in het screenshot.

Op Twitter was er verontwaardiging van zowel Turkse fans als internationale filmliefhebbers.

“Dit is DE man van de Turkse cinema,” schreef een gebruiker die de naam Gracchi draagt.

“Bekend bij iedereen, geliefd bij iedereen.”

Dit is niet de eerste keer dat Twitter de laatste tijd de woede van het publiek heeft opgewekt vanwege zijn inconsistente verificatiesysteem en andere controversiële praktijken, vooral in Turkije.

Een paar maanden geleden bekritiseerde Ömer Çelik, woordvoerder van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK), het sociale medianetwerk om zijn partijdigheid.

“Waarom worden de autoriteiten van de TRNC (Turkse Republiek van Noord-Cyprus) van (verificatie) beroofd, terwijl de leiders van de PKK (terreurgroep) wel worden geverifieerd?

Het Twitter account van Diyarbakır moeders (die protesteren tegen de PKK) werd geblokkeerd. Wat zijn de principes achter deze arbitraire beslissing?” vroeg hij.

De tijd zal leren of het social media platform zal reageren op zijn critici en of het Arkın een verificatie zal geven na de ophef.

Arkın wordt beschouwd als een van de meest geprezen acteurs in de Turkse filmgeschiedenis. Hij heeft de meest uiteenlopende personages gespeeld, van een elegante gentleman tot Turkse krijgers, ruimte indringers en politiechefs.

Een van zijn bekendste films was de film “The Man Who Saved the World” uit 1982, die op de IMDb-website in de categorie beste slechte films staat.

Hij werd geboren als Fahrettin Cüreklibatır op 8 september 1937, in een arme boerenfamilie op het platteland van Eskişehir in West-Turkije. Hij werkte enige tijd als arts voordat hij aan zijn acteercarrière begon.

Toen hij eenmaal in de Turkse filmwereld zat, was hij zeer productief: in zijn eerste twee jaar maakte hij zo’n 30 films, wat niet ongebruikelijk was in de begindagen van de Turkse filmindustrie.

In het midden van de jaren zestig en in de jaren zeventig zou hij het sterrendom binnensluipen en een geliefde artiest worden bij het filmpubliek.

Van het spelen van gepassioneerde knappe jonge mannen in romances tot hoofdrollen in actiethrillers, historische films, komedies en science fiction, hij zou een groot repertoire gedurende zijn carrière omvatten.

Arkın heeft in de loop van zijn carrière verschillende onderscheidingen gekregen. De echte onderscheiding voor hem is echter de niet aflatende bewondering van mensen van elke generatie.

Bron: Sabah