Rudy Giuliani

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar Rudy Giuliani, de voormalige persoonlijke advocaat van voormalig president Donald Trump, om de islamitische sekteleider en terrorist Fethullah Gülen uit te leveren, meldde Bloomberg op 29 juni.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een onderzoek gestart naar Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York en persoonlijk advocaat van voormalig president Donald Trump, over mogelijk buitenlands lobbyen voor Turkse belangen.

Al bijna een jaar is Giuliani vragen aan het beantwoorden over de vraag of hij voor Turkije handelde toen hij in 2017 de regering-Trump onder druk zette om de aanklachten voor het witwassen van geld tegen goudhandelaar Reza Zarrab te laten vallen en de in de VS gevestigde prediker Fethullah Gülen het land uit te zetten.

Giuliani heeft ontkend te hebben gelobbyd voor Turkse of Oekraïense belangen, en de Amerikaanse regering heeft hem in geen van beide zaken beschuldigd van wangedrag.

In het onderzoek naar Turkije zou de regering, als zij besluit dat Giuliani voor buitenlandse belangen heeft gehandeld, hem kunnen verplichten zich als lobbyist te laten registreren en alle details bekend te maken van de contacten die hij met Amerikaanse en Turkse functionarissen heeft gehad over Zarrab en Gülen, aldus Bloomberg.

Giuliani zal waarschijnlijk niet strafrechtelijk worden vervolgd als gevolg van het Turkije-onderzoek, in tegenstelling tot het Oekraïne-onderzoek, dat resulteerde in de inbeslagname van Giuliani’s elektronische apparaten door het Federal Bureau of Investigation.

Zarrab werd in 2016 in Miami gearresteerd omdat hij zou hebben samengespannen om Amerikaanse sancties tegen Iran te ontduiken.

Hij werkte later samen met Amerikaanse aanklagers in ruil voor clementie, wat leidde tot de aanklacht en arrestatie van Hakan Attila, de voormalige plaatsvervangend algemeen directeur van de Turkse staatsleningbank Halkbank, in 2017.

Bron: Turkse media