Mehmet Aydın

Mehmet Aydın, de oprichter van de Çiftlik Bank (Boerderij Bank), een Ponzi-zwendel, heeft zich donderdag in het Braziliaanse Sao Paolo aan de politie overgeleverd, meldden media.

Aydın had een dag eerder een video uitgebracht waarin hij beloofde zich over te geven aan de Turkse autoriteiten en had beweerd dat hij zelf een “slachtoffer” was.

Een aanklacht tegen Aydın en 18 andere leden van zijn “organisatie” beschuldigt de verdachten van het leiden van een criminele bende, fraude en het witwassen van geld voor hun opzet.

In totaal bevinden zich 3.762 mensen onder de eisers in een lopend proces tegen Aydın en anderen, die duizenden jaren gevangenisstraf tegemoet zien.

Tegen Aydın en zijn broer, die ook van dezelfde feiten worden beschuldigd, is op verzoek van Turkije aan Interpol een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Zij werden ervan beschuldigd duizenden mensen miljoenen Turkse liras te hebben afhandig gemaakt. In een eerdere aanklacht tegen Aydın en anderen stond dat de verdachten meer dan 1,1 miljard TL (130 miljoen dollar) hadden geïnd van 132 222 mensen en slechts 687,8 miljoen TL hadden terugbetaald in het kader van hun zwendel.

Çiftlik Bank was een online virtuele landbouwsimulator, ontwikkeld in 2016 door de 26-jarige Aydın, die in het verleden onder meer de afwas deed en optrad als amateurmuzikant.

Het bood gebruikers de mogelijkheid om echt geld te investeren om een royaal rendement voor hun geld te ontvangen. De advertenties van het bedrijf waren alomtegenwoordig online en in kranten.

Aydın, vergezeld door een beroemde acteur en lokale ambtenaren, speelde de hoofdrol in een tv-reclame waarin te zien was wat hij deed met echt geld dat mensen investeerden:

Uitgestrekte boerderijen in twee steden. Toen de autoriteiten echter argwaan kregen, stopte de Çiftlik Bank de betalingen en verdween Aydın.

Enkele leidinggevenden van zijn bedrijven en zijn vrouw werden aangehouden, terwijl Aydın in Uruguay werd gespot rijdend in een Ferrari, in een vertoning van zijn rags-to-riches imago.

Er zijn uitleveringsverzoeken gezonden aan Brazilië, Uruguay, de Turkse Republiek Noord-Cyprus en de VS voor voortvluchtige verdachten, die zich vermoedelijk in die landen schuilhouden.

In een video die woensdag via zijn advocaten werd gepubliceerd, las Aydın een document voor dat van tevoren was voorbereid, vanaf een niet nader bekende locatie. Aydın had zichzelf verdedigd en beweerd dat het nooit zijn bedoeling was geweest om mensen op te lichten toen hij Çiftlik Bank oprichtte, “om mensen een spel te geven en een extra inkomen te verdienen.”

“Ik ben net als u slachtoffer geweest omdat ik me laat realiseerde dat kwaadwillende mensen in het bedrijf oneerlijke winsten uit het bedrijf hadden gehaald. Ik heb alles gedaan wat ik kon om de verliezen van de mensen te herstellen terwijl ik in het buitenland was, maar ik kon geen resultaten bereiken vanwege onderzoeken tegen mij. Ik zal mij overgeven aan de Turkse justitie om mijn onschuld te bewijzen, en ik twijfel er niet aan dat de rechtbank de waarheid aan het licht zal brengen,” zei hij.

Bron: Sozcu