Ongeveer 48 verdachten zijn aangeklaagd in de beruchte ÇiftlikBank-zaak, een Ponzifraude die naar verluidt het spaargeld van duizenden mensen heeft opgeslorpt. Mehmet Aydın, de oprichter van het frauduleuze spel, is een van de 48 verdachten die samen zo’n 75.000 jaar cel riskeren voor het oplichten van duizenden mensen.

Çiftlik-Bank was een online virtuele landbouwsimulator, ontwikkeld door de 26-jarige Aydın die voordien actief was als afwasser en amateurmuzikant. “Het bedrijf” beloofde klanten die echt geld investeerden, een royale opbrengst. Het bedrijf werd online en in kranten massaal gepromoot.

Aydın maakte samen met een beroemde acteur en een aantal lokale ambtenaren een Tv-spotje waarin hij liet zien wat hij deed met het geld van de investeerder: Hij richtte 2 boerderijen op in 2 steden.

Toen de autoriteiten echter wantrouwend werden, stopte Çiftlik Bank met betalingen en verdween Aydın. Zijn vrouw en sommige leidinggevenden van het bedrijf werden gearresteerd. Aydın werd in Uruguay gespot in een Ferrari. Hij en zijn broer Fatih Aydın, blijven samen met twee andere verdachten op vrije voeten.

De aanklacht die gisteren naar de rechtbank werd gestuurd, beschuldigt de verdachten van meervoudige tellingen van fraude, witwaspraktijken en het runnen van een criminele organisatie. In totaal zijn er zo’n 3.762 aanklagers. Elf verdachten blijven momenteel in hechtenis. De aanklagers hebben laten weten dat er uitleveringsverzoeken werden gestuurd naar Brazilië, Uruguay, de Turkse Republiek Noord-Cyprus en de VS.

Ondanks het feit dat dergelijke piramidesystemen in het verleden onrealistische bronnen van inkomsten bleken te zijn, werden er toch veel mensen bedrogen. Çiftlik Bank trok veel mensen aan die gefascineerd waren door het get-rich-quick plan. De eerste investeerders werden terugbetaald, terwijl de anderen naar de faciliteiten van het bedrijf stroomden om de “echte” dieren waarin ze hun geld hadden geïnvesteerd, in beslag te nemen.

De activa van drie geassocieerde bedrijven werden ook in beslag genomen en de autoriteiten confisqueerden volgens de aanklagers ongeveer 620.000 “illegaal verkregen” euro.

Volgens mediaberichten had Çiftlik Bank meer dan 388.099 spelers. De aanklagers erkennen dat het bedrijf in totaal 110 miljoen euro aan dividenden had uitgekeerd aan de deelnemers. Meer dan 4 keer te weinig want er wordt verondersteld dat het bedrijf zo’n 460 miljoen euro had moeten uitkeren.

Sabah

O.A.