Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen in Turkije zijn er valse verkiezingsfolders uitgedeeld in Ankara en Antalya. Op de folders waren de logo’s van de HDP, CHP, IYI Partij en Saadet Partij (Geluk) en – symbolen gebruikt door de HDP – te zien.

Op de folders was sprake van een “volksopstand” tegen het “regime van de AKP en MHP”. Deze partijen zouden de verkiezingen misbruiken om hun eigen machtspositie te beschermen. De verkiezingen werden een “referendum voor de democratie tegen een autoritair en onderdrukkend regime” genoemd.

Op de folders was ook een Nederlandstalige kaart van een opgesplitst en verdeeld Turkije geprint.

De kandidaat-burgemeester van de Saadet Partij in Antalya, Ali Aktaş, had felle kritiek geuit op de valse folders. “De geschiedenis heeft veel eerlozen gezien, maar de eerlozen van ons tijdperk zijn ongezien. Ze delen valse folders uit.”

Volgens de kandidaat-burgemeester werden ook andere leugens over de Saadet Partij verspreid. “De moddermedia en trollenlegers schreven dat onze kandidaat-burgemeester in Kepez in 2001 gearresteerd werd voor zijn lidmaatschap bij de PKK. We hebben nog nooit zo’n laffe verkiezingsstrijd gezien. Jullie zijn walgelijk.”

Hij ging verder: “Ze delen deze dingen uit in het centrum van Antalya. Ze delen valse folders uit die zogezegd van de HDP zijn. De mensen denken dat het echte folders zijn, maar ze worden uitgedeeld door leden van de regeringspartij.”

Aanklacht indienen

Parlementslid voor de HDP, Nihat Akkaya, verklaarde dat ze een strafrechtelijke aanklacht zullen indienen. “De AKP en MHP beseffen dat ze een groot aantal besturen gaan verliezen tijdens de komende verkiezingen. Daarom richten ze hun pijlen op de HDP met verdelende en belasterende toespraken. Ze delen dergelijke folders uit. Ze vallen partijgebouwen aan. We hebben een aanklacht ingediend bij het parket in Antalya. De HDP heeft niets te maken met deze folders. Voorts heeft de HDP nergens zijn steun betuigd aan welke kiesalliantie ook.”

Wij zullen de hoofddoeken afschaffen”

In de dagen voor de verkiezingen van 24 juni 2018 werden in Ankara ook valse folders op naam van de HDP, CHP en IYI Partij uitgedeeld. Op de valse HDP-folders stonden provocatieve leuzen: “Waarom kan er geen Koerdische staat in ons oosten zijn?”. “Wij zullen de hoofddoeken afschaffen” was toen te lezen op de valse CHP-folders en “Wij gaan de derde luchthaven afbreken” op de valse folders van de IYI Partij.

Odatv.com

T.A.