Partijvoorzitter van de IYI-partij, Meral Akşener, heeft besloten om zich terug te trekken uit de komende partijverkiezingen. Ze kwam onder hevig vuur te staan omwille van haar zwakke prestatie bij de presidentsverkiezingen van vorige maand. De frustratie onder de partijleden is groot.

“Ik zal mij niet meer kandidaat stellen als voorzitter van onze partij. Ik wens al mijn vrienden succes,” schreef ze zondagavond op haar Twitteraccount. Akşener nam de beslissing nadat ze in een verhitte discussie terechtkwam tijdens een partijcongres in Afyon. Op het congres werden de verkiezingsuitslagen in detail besproken.

Andere berichten suggereerden dat ze haar ontslag had aangekondigd nadat ze kritiek kreeg over haar beleid in aanloop naar de verkiezingen van 24 juni.

İYİ-Partij behaalde ongeveer 10 percent van stemmen en won 43 zetels in het parlement. Akşener deed het met 7.3% van stemmen een pak slechter in de strijd om het presidentschap. Het feit dat ze minder stemmen had dan haar partij leidde tot een brede discussie over haar leiderschap.

Naar verwachting zal de conventie volgende maand worden gehouden. De exacte datum moet nog worden vastgelegd. Akşener, een vroegere prominente figuur van de nationalistische partij MHP, richtte İYİ Partij op en nam deel aan de verkiezingen van 24 juni in samenwerking met de Republikeinse Volkspartij CHP en Saadet Partisi SP.

A.O.

Hurriyet