Yeni Safak kon de hand leggen op financiële documenten van de terreurgroep PKK. Daarin staan significante details over de vijf jaar durende bezetting van Afrin. Ze laten ook zien dat de PKK jaarlijks meer dan $600 miljoen (513 miljoen euro) inkomsten genereerde in Syrië.

Uit de documenten blijkt dat het merendeel van de inkomsten gebruikt werd voor de financiering van trainingskampen, een ander deel ging naar hooggeplaatste PKK-leiders in al-Hasakah (Syrië) en de kern in Qandil (Irak). Volgens deze gegevens reserveerde de PKK een apart budget om tunnels te graven, zo’n 150 kilometer in totaal, langs de Turks-Syrische grens.

Volgens Abu Abdo, een commandant van het Vrije Syrische Leger (FSL), werkten PKK-strijders vier jaar lang aan de bouw van tunnels in Shaykh al-Hadid, Jinderes, Rajo, Bulbul en Afrin.

Op 20 januari 2018 lanceerde Turkije Operatie Olijftak om de terroristen van YPG/PKK en Daech te verdrijven uit het Syrische Afrin.

Hooggeplaatste PKK-leiders strijken extra geld op

De documenten laten zien dat er een speciaal budget werd toegewezen aan hooggeplaatste PKK-leiders, onder wie Sipan Hamo, Mahmut Berhudan, Hogar en Chekdar Mamo. Dikwijls wordt een deel van de inkomsten, gegenereerd door verschillende soorten misdaden zoals drugshandel, mensenhandel, olie- en sigarettensmokkel en afpersing, verduisterd door leden van de eigen groep.

Afrin is een belangrijke bron van inkomsten

De PKK gebruikt de Syrische regio Afrin als een belangrijke bron van inkomsten sinds 2015. De terreurgroep haalt zijn voedselvoorraden, staal en andere logistieke benodigdheden in regio’s die gecontroleerd worden door het Assad-regime. Cement die ze nodig hebben voor de bouw van de tunnels wordt gekocht bij het Frans bedrijf Lafarge.

Yeni Safak

S.V.R.