De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan drukte gisteren zijn ‘diepe bezorgdheid’ uit over de bosbranden in Griekenland die al verschillende mensenlevens hebben geëist. Volgens een presidentiële bron heeft hij gebeld met de Griekse premier Alexis Tsipras, en heeft hij hulp aangeboden.

President Erdoğan drukte zijn medeleven uit voor de slachtoffers en wenste de gewonden een spoedig herstel toe, zo zei de bron, die anoniem wilde blijven omwille van restricties op communicatie met de media. De president vertelde de Griekse premier dat hij meeleeft met de Grieken en dat Turkije klaar staat om Griekenland te helpen, zo voegde de bron toe.

In een tweet had de woordvoerder van de president, İbrahim Kalın, ook al zijn medeleven betuigd aan de Grieken. “Turkije staat klaar om te helpen,” haalde hij aan.

Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu al verzekerd dat Turkije klaar stond om Griekenland te helpen en dat Turkse blusvliegtuigen en -helikopters meteen zouden kunnen vertrekken naar Griekenland.

De Turkse Minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli zei in het parlement dat hij met zijn Griekse collega had gesproken en hen had laten weten dat er blusvliegtuigen klaar stonden om op te stijgen vanuit Izmir, een Egeïsche provincie pal ten oosten van Athene. “We hebben daartoe nog geen verzoek ontvangen,” voegde hij toe.

Naast Turkije heeft ook Italië hulp aangeboden bij het bestrijden van de bosbranden die al aan vele mensen het leven hebben gekost in de regio rond Athene. Italië biedt aan om twee Canadair-blusvliegtuigen te sturen.

Premier Giuseppe Conte tweette eerder zijn steun en medeleven aan de slachtoffers. Hij kondigde aan dat Italië volop bezig is met het vertrekkensklaar maken van de blusvliegtuigen.

Bron: Sabah

S.V.R.