Een dorpsbewoner uit de Oost-Turkse provincie Kars werd opgepakt en korte tijd vastgehouden door de politie. Dit nadat een video, waarop te zien was hoe hij een geblinddoekte ezel afranselde, verontwaardiging uitlokte op sociale media.

video

Demirören News Agency liet op 24 juli weten dat de dorpsbewoner, die enkel als Vedat Ç. werd aangeduid, werd vrijgelaten nadat hij een boete van 1250 Turkse lira had betaald voor het begaan van wreedheden jegens een dier.

Een reeks mishandelingen van zwerfdieren hebben Turkije geschokt in de afgelopen weken. Er was onder meer de afschuwelijke moord op een puppy in de westelijke provincie Sakarya op 15 juni.

Gezien de golf van verontwaardiging kondigde de Turkse regering vorige maand aan dat een nieuw wetsontwerp rond dierenrechten snel zal worden goedgekeurd na de verkiezingen van 24 juni.

Het nieuwe wetsontwerp werd in april naar het parlement gestuurd. Er staat in dat zwerfdieren in Turkije “geen eigendom” zijn, wat een cruciale verandering van perspectief inhoudt in de Turkse wet.

Riskeert gevangenisstraf

Wie zich in de toekomst schuldig maakt aan dierenmishandeling riskeert een gevangenisstraf van vier maanden tot drie jaar.

Als de overtreder meerdere dieren tegelijk mishandelt, worden de gevangenisstraffen vermenigvuldigd met anderhalf, en gaan ze dus van zes maanden tot vier en een half jaar, aldus het ontwerp.

Er komt echter ook kritiek van dierenrechtenactivisten op het nieuwe wetsontwerp. Zij zeggen dat ondanks het feit dat de nieuwe wet in zwaardere celstraffen voorziet, de straffen nog steeds kunnen omgezet worden in geldboetes.

Hürriyet

S.V.R.