Meral Akşener

Turkije moet de Istanbul-Conventie aanvaarden volgens Meral Akşener van de oppostiepartij IYI. De Istanbul-Conventie is een verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen.

Akşener riep president Recep Tayyip Erdoğan op om de artikelen van het verdrag volledig uit te voeren in plaats van het verdrag af te wijzen.

Volgens Akşener negeert de overheid de problemen van het land. “Een verzonnen agenda zal niet het feit veranderen dat dit land het hoogste niveau van geweld tegen vrouwen kent van alle 34 OESO-staten. Recent werd de 27-jarige Pınar Gültekin vermoord. Turkije moet komaf maken met deze schandelijke zaken,” zei ze.

“We zullen de wereld vernietigen als zelfs één vrouw moet huilen en we zullen een nieuwe bouwen. Mannen en vrouwen moeten houden van elk individu. Daarom verzoek ik Mr. Erdoğan om het verdrag uit te voeren in plaats van het te annuleren.”

De Istanbul-Conventie werd het onderwerp van hevige debatten nadat de regeringspartij AKP liet merken dat ze het land wil terugtrekken uit het verdrag. Volgens een regeringsfunctionaris is het verdrag een “vergissing” ook al neemt het aantal vrouwenmoorden toe.

Volgens vrouwenrechtengroepen voorziet de Conventie een grond voor de bescherming van vrouwen tegen huiselijk geweld en femicide, twee wijdverspreide zaken in Turkije.

De groepen menen dat de overheid niet loyaal is tegenover het verdrag, ondertekend en geratificeerd in 2014, waardoor het aantal femicides toeneemt.

Hurriyet

T.A.