De leider van de Turkse oppositiepartij CHP heeft de hoogste religieuze leider van het land, Ali Erbaş, bekritiseerd.

Erbaş had onrechtstreeks Mustafa Kemal Atatürk bekritiseerd tijdens zijn toespraak voor de openingsceremonie van de Hagia Sophia als een moskee. De geestelijken moeten een tolerante taal preken vindt de oppositieleider.

“De Koran gebiedt om mooie woorden tegen de mensen te zeggen. Is het juist om vervloekingen uit te spreken wanneer er woorden over liefde en tolerantie zijn?

Het is niet correct voor een geestelijke om dergelijke taal te spreken,” zei Kemal Kılıçdaroğlu van de CHP.

Erbaş, het hoofd van Diyanet, het religieuze staatsorgaan van Turkije, werd beschuldigd van het aanvallen van Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, tijdens zijn preek voor het vrijdaggebed in de Hagia Sophia op 24 juli.

“Elk bezit dat is geschonken is onaantastbaar in ons geloof en wie dit aanraakt, zal branden; het handvest van de schenker is onmisbaar en wie dit schendt, zal vervloekt worden,” zei Erbaş.

De Hagia Sophia werd in een museum veranderd in 1934 door een beslissing van Atatürk. Erbaş betwist dat hij Atatürk aanviel in zijn toespraak.

“Je verdient een dergelijke positie niet als je die positie hebt bereikt met haat en zonder een kennis van de geschiedenis. Je vervuilt je positie,” zei Kılıçdaroğlu.

Hij verwijt Erbaş oneerlijk en oneerbaar te zijn.

“Deze man zou moeten weten dat het oproep tot het gebed niet gereciteerd zou kunnen worden in Turkije als Mustafa Kemal Atatürk en zijn kameraden niet hadden gevochten voor de Turkse onafhankelijkheid. Weet jij dit?”

Atatürk is een gedeelde waarde in Turkije als de redder van het land en de oprichter van de republiek volgens Kılıçdaroğlu.

Hurriyet

T.A.