Yavuz Ağıralioğlu, woordvoerder van de partij İYİ, ontkent dat er in het verleden overleg is geweest met de HDP. Hij roept Sırrı Süreyya Önder (foto links) op om zijn beweringen te staven.

“Binnen onze partij zou niemand ontkennen dat de PKK moordenaars zijn. We hebben geen direct of indirect contact gehad met de HDP. Als iemand uit onze partij contact heeft gehad met de HDP, moet Önder hem bij naam noemen,” aldus Ağıralioğlu.

De rechtse partij İYİ (Goed) ontkent dat ze in het verleden overleg heeft gepleegd met de Democratische Volkspartij (HDP). De rel tussen de twee partijen duurt voort.

Vorige week stelde İYİ-leider Meral Akşener (foto rechts) voor om alle partijen samen te brengen in een rondetafelconferentie, die ze de ‘Tafel van het Land’ wil noemen, om de problemen van Turkije op te lossen. Maar de HDP sloot ze uit en dat bracht het debat op gang.

Eerder zei ze dat, wat haar partij betreft, de HDP over één kam te scheren valt met de terroristische PKK. Ze ontkende dat de HDP steun had verleend aan de Nationale Alliantie. Die laatste werd gevormd door de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij), de Gelukspartij en de İYİ, bij de verkiezingen van 24 juni 2018.

Akşener stichtte de İYİ toen ze uit de Nationalistische Beweging (MHP) was gezet. Hoewel ze de steun van de HDP ontkende, hebben analisten herhaaldelijk gewezen op het feit de de HDP-kiezers een cruciale rol hebben gespeeld in het uiteindelijke verkiezingsresultaat van de Nationale Alliantie.

Op Akşeners uitspraken kwam kritiek van de HDP. Sırrı Süreyya Önder zei dat “wie raad vraagt aan de HDP, ons niet de les moet spellen.”

“İYİ, die bemiddelaars heft gestuurd naar de HDP, moet ons nu niet de les spellen,” aldus Önder in een interview met Medyascope.

Ook Mithat Sancar, vice-voorzitter van de HDP, heeft zijn zegje gedaan over de zaak. Volgens hem is Akşeners partij heimelijk een bondgenoot van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

“Als je ambitie is om in het presidentieel paleis aan tafel te kunnen schuiven, in plaats van een tafel voor het land te vormen, wees dan eerlijk en span de oppositie niet voor je kar,” aldus Sancar in de podcast Kısa Dalga. Je kan niet tot eenheid komen als je een partij uitsluit die zes miljoen stemmen haalde, voegt hij eraan toe.

“Jouw ambitie is niet om eenheid te bereiken, maar iets anders. Zeg gewoon dat je een plekje in het Presidentieel Paleis wil. Als de İYİ echt een oppositiepartij is, moet ze laten zien dat ze verschilt van de regering.”

İYİ-woordvoerder Yavuz Ağıralioğlu hekelde dan weer Önder omdat die beweerde dat zijn partij overleg had met de HDP.

“We zullen nooit in de buurt komen van het terrorisme. De woordvoerders van de HDP slagen er niet in om de PKK “moordenaars” te noemen. In onze partij is er niemand die contact zou kunnen hebben met die groep, die niet wil erkennen dat de PKK moordenaars zijn. We hebben nooit direct of indirect contact gehad met de HDP. Als Önder beweert van wel, moet hij met bewijzen komen,” zei Ağıralioğlu op 11 mei, in een interview met de Turkse omroep Habertürk.

Akşener kwam met een gelijkaardige boodschap. Volgens haar is Önder verplicht om zijn beweringen te staven.

Bron: Hurriyet

S.V.R.