Gemeenteraad van Istanbul

Gemeenteraadsleden van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) hebben serieus bespaard op het budget van het stadsbestuur, ondanks het coronavirus (COVID-19).

Op 11 mei werd een bijzondere gemeenteraad gehouden om het onevenwicht in het budget, dat ontstaan is door de pandemie, aan te pakken. De AKP stemde toen voor een vermindering van het budget van TL 4,6 miljard (605 miljoen euro) naar 648 miljoen Turkse lira (85 miljoen euro).

De AKP heeft een meerderheid in de gemeenteraad van Istanbul, maar burgemeester Ekrem İmamoğlu behoort tot de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije).

“Vergadering met politieke motieven”

İmamoğlu herinnerde de raadsleden eraan dat de hoogte van het aanvankelijke budget vorig jaar unaniem was goedgekeurd.

“Op de vergadering ging het erover dat het budget niet op een realistische manier besteed werd. Dat stemt me verdrietig. We hoopten op een vergadering zonder politieke inmenging, maar dat was niet het geval,” aldus İmamoğlu. Hij voegt eraan toe dat de pandemie aan het stadsbestuur 6,5 miljoen lira kost.

“We verwachten dat dat nog zal oplopen. We willen geen liefdadigheid van niemand. De beslissingen die we nemen zijn in het belang van de mensen en moeten ervoor zorgen dat we het hele proces tot een goed einde kunnen brengen.”

Eerste besmetting

De eerste coronabesmetting in Turkije werd vastgesteld op 11 maart. Vlak daarna werden maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te dijken. Daardoor zitten honderdduizenden mensen nu zonder werk en zonder inkomen. De gemeentebesturen hebben dan ook heel wat campagnes gelanceerd om mensen in nood te helpen.

De AKP van president Recep Tayyip Erdoğan heeft gemeentebesturen met een CHP-meerderheid echter verboden om acties op te starten. Hun argument is dat mensen kunnen doneren aan de nationale campagne van Erdoğan en dat “je geen staat binnen de staat moet creëren.”

“Dit is een ernstige situatie”

Op 11 mei klaagde İmamoğlu nog dat de regering aan de lokale autoriteiten geen middelen ter beschikking stelt. In tegenstelling tot Zuid-Korea, waar de lokale autoriteiten 135 miljard lira kregen.

“Dit is een ernstige situatie. Gemeentebesturen zijn dagelijks in de weer voor hun burgers. Deze beslissingen zullen de geschiedenis ingaan. Het is een vergissing om dit te doen tijdens een crisisperiode als deze.” Het stadsbestuur worstelt bovendien nog met de schulden van haar voorgangers, voegt hij eraan toe.

“We zullen hier zonder kleerscheuren uitkomen; het stadsbestuur zal dit overleven,” aldus İmamoğlu.

Ook in de middelen van het bedrijf dat het tram- en metronet van Istanbul beheert (İETT) werd gesnoeid, ook al wordt daar een pak minder gebruik van gemaakt sinds het begin van de pandemie.

Bron: Hurriyet

S.V.R.