De autoriteit die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer (IETT) in de bekendste stad van Turkije, Istanbul, gaat de strijd aan met de toenemende luchtvervuiling en zal hiervoor 200 elektrische bussen aankopen.

De IETT lanceert een openbare aanbesteding voor elektrische bussen die minimaal per rit 200 km kunnen rijden. De bussen zullen op proef gesteld worden op de busstroken van Istanbul, die speciaal ontworpen zijn om het drukke verkeer te verlichten en om het transport sneller en efficiënter mogelijk te maken voor de miljoenen inwoners.

De eerste elektrische bussen zullen in gebruik genomen worden tegen het einde van het jaar en bezitten telkens een maximum capaciteit van 120 passagiers. Elektrische bussen zijn een nieuwigheid voor Turkije, terwijl ze in andere landen al enige tijd gebruikt worden. De stad van Konya, Midden-Turkije, is echter de koploper in het inzetten van elektrische bussen voor het openbaar vervoer.

Elektrische voertuigen

Turkije is een deel van haar economie aan het richten op de productie van elektrische voertuigen. Alhoewel het gebruik van elektrische voertuigen in het openbaar vervoer nog redelijk beperkt is, beginnen verschillende Turkse steden al in projecten te investeren voor duurzaam en milieuvriendelijk openbaar transport. Een factor die hierin een grote rol speelt, is de steeds groeiende Turkse populatie.

De stijging in het gebruik is ook nodig om de luchtvervuiling tegen te gaan in Istanbul. Het is niet de eerste keer dat de stad zo’n project invoert, zo lanceerde Istanbul in 2015 al de eerste bus in Turkije die op zonne-energie rijdt.

Sabah