De VS heeft Turkije en de EU opgeroepen om de “retoriek te stoppen” en te “de-escaleren”. De spanningen tussen Ankara en Europa begonnen nadat een verbod werd uitgevaardigd tegen de komst van Turkse ambtenaren om campagne te voeren voor het ‘JA’ kamp van het referendum. De relaties verhitte echter toen de president Recep Tayyip Erdoğan de EU-lidstaten, die deelnamen aan het verbod, beschuldigde van nazistische praktijken.

“Nadat we hebben gezien hoe de situatie zich heeft ontwikkelt, vragen wij aan iedereen om zich in te zetten om de goede relaties te herstellen en te de-escaleren”, verklaarde Mark Toner, de vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een persbijeenkomst op 23 maart.

Toen de vraag hem gesteld werd of Trump administratie achter de toetreding stond van Turkije tot de EU antwoordde hij: “Turkije is een bondgenoot, een sterke partner in de strijd tegen IS en een vriend. Wij ondersteunen Turkije voor haar toetreding tot de EU. Ik ga niet spreken over de problemen tussen Turkije en Europa, dat is aan hun om uit te werken. Wat betreft de economische relaties met de NAVO-partners is ons standpunt dat wij hierachter staan en dat wij het bemoedigen”.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, verklaarde onlangs nog dat zijn Amerikaanse ambtgenoot naar Turkije afreist op 30 maart.

Hurriyet