De Zwitserse minister van Buitenlandse Zaken heeft zijn Turkse ambtsgenoot gewaarschuwd dat hij een “gronding onderzoek” zal verrichten naar elke vorm van illegale spionage die op haar grondgebied plaatsvindt naar aanleiding van het komende Turkse referendum op 16 april.

Tijdens een bijeenkomst met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, heeft Didier Burkhalter de Zwitserse ongerustheid geuit dat Turkije, de Turkse burgers zou bespioneren. Naar verluidt zou Turkije dit doen door middel van een uitgebreid spionnennetwerk en dit in de aanloop van het komende referendum om de stemmen te beïnvloeden.

Vrijheid van meningsuiting

“De vrijheid van meningsuiting is een universele waarde die erkend wordt door Zwitserland. Wij hopen dat Turkije deze vrijheid ook erkent en toezegt aan haar burgers, zowel in Turkije als diegenen die in Zwitserland wonen”, vertelde Burkhalter terwijl hij benadrukte dat de toepassing van het Zwitserse recht zich uitstrekt over heel het Zwitsers grondgebied en dat Turkije dit moest respecteren.

In de verklaring van de Zwitserse minister kon men lezen dat “alle illegale spionageactiviteiten grondig onderzocht zullen worden. Het uitroepen van de noodtoestand laat Turkije niet toe, haar internationale mensenrechtenverplichtingen te negeren”.

68.000 Turkse burgers

Burkhalter benadrukte ook het belang van “de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van democratie”. De statistieken tonen dat er 68.000 Turkse burgers leven in Zwitserland. De website van de Turkse ambassade echter spreekt van 130.000 burgers.

Ondertussen, heeft de Zwitserse federale procureur een strafrechtelijk onderzoek geopend naar de mogelijke illegale spionageactiviteiten in de Turkse gemeenschap.

“Het openbaar ministerie was op de hoogte gebracht dat er verdachte activiteiten hadden plaatsgevonden omtrent illegale spionagepraktijken binnen de Turkse gemeenschap in Zwitserland”, dit was te lezen in een openbare verklaring van de procureur-generaal.

Hurriyet