Rechtstreekse vluchten tussen Tel Aviv en Mekka?

In een Facebookpost die bijna onmiddellijk weer offline werd gehaald, beloofde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat hij rechtstreekse vluchten zou toestaan tussen Tel Aviv en de Saoedische stad Mekka.

Dit komt 2 weken voor de nieuwe verkiezingen in Israël. Volgens een rapport van Maariv was zijn post geschreven in zowel het Hebreeuws als het Arabisch. “We bereiden alles voor om rechtstreekse vluchten te plannen tussen Tel Aviv en Mekka. Zo kunnen moslimpelgrims gemakkelijker deelnemen aan de Hadj”, stond er te lezen.

Deze beslissing wordt gezien als een manier om de Arabische kiezers voor zich te winnen. In Israël wonen 9 miljoen mensen, waarvan ongeveer een vijfde Arabieren: moslims, christenen en druzen. De Arabieren voelen zich vaak tweederangsburgers in Israël.

Leugen

Netanyahu kreeg kritiek van de leider van de Arabische Beweging voor Vernieuwing, een Arabisch-Israëlische moslim. Hij noemde de Facebookpost een leugen. “Is er iets meer beklagenswaardig dan Netanyahu die Arabische kiezers voor zich probeert te winnen met de leugen dat hij islamitische pelgrims wil helpen?” vroeg hij zich volgens de Jerusalem Post af.

Op 2 maart zijn er in Israël opnieuw verkiezingen, al voor de derde keer in minder dan een jaar. Net zoals de verkiezingen in april en september worden deze verkiezingen voornamelijk gezien als een persoonlijk referendum voor Netanyahu. De vorige keren dat de bevolking naar de stembus ging, eindigden allebei in een patstelling waarbij zowel de Likoed-partij van Netanyahu als de Blauwwit-partij van voormalig generaal Benny Gantz geen parlementaire meerderheid wisten te halen.

Proces tegen Netanyahu

Volgens opiniepeilingen zal dat bij de komende verkiezingen niet anders zijn. Daarbij start op 17 maart ook het strafrechtelijke proces tegen Netanyahu, dat ook een domper is op de campagne van de premier, die al tumultueus verliep. Bovendien wordt de hoop van Netanyahu dat hij ook na de komende verkiezingen een regering kan vormen daardoor minder.

Dooi tussen Israël en Saoedi-Arabië

Vorige maand kregen Israëlische burgers het recht om voor religieuze of commerciële doeleinden naar Saoedi-Arabië te reizen. Dit is een teken dat de relatie tussen de beide landen steeds beter wordt. Volgens het Israëlische  ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de maatregel weinig effect omdat veel burgers voordien al via een ander land, voornamelijk Jordanië, naar Saoedi-Arabië reisden. Dit gebeurde dan zonder toestemming van de Israëlische overheid, noch voor Joden, noch voor Arabieren.

Toestemming

Er was geen indicatie dat Saoedi-Arabië haar burgers toestemming zou geven om naar Israël te reizen, maar de voorbije maanden zijn er wel tekenen dat de relatie tussen Israël en de Golfstaten ontdooit. Net zoals de VS heeft ook Israël initiatieven ontplooid om de relatie met de Golfstaten te verbeteren, en dan vooral met Saoedi-Arabië. De Saoedische kroonprins Mohhamed bin Salman staat bekend om zijn positieve houding tegenover Israël. De dooi van de relatie zou ook te maken hebben met de gezamenlijke houding tegenover Iran. Volgens voornamelijk Saoedi-Arabië financiert Iran bepaalde rebellengroepen in Yemen, Irak en Syrië, terwijl Israël ziet hoe groepen als de Hezbollah, die door Iran gesteund wordt, een existentiële bedreiging vormen voor de Israëlische staat. Zowel Israël als de Golfstaten vinden dat Iran gestopt moet worden en dat de macht van het land koste wat het kost aan banden moet worden gelegd.

K.L.

Bron: Sabah