De woordvoerder van het Iraanse Ministerie van Buitenlandse Zaken Bahram Qassemi heeft de Amerikaanse president Donald Trump bekritiseerd voor zijn beslissing om bijkomende heffingen op te leggen tegen Turkije.

Qassemi zei dat Turkije en het Turkse volk alle externe invloeden kunnen overwinnen. “De wil van de naties kan niet veranderd worden door pesterijen en dreigementen,” zei Qassemi op de Iraanse televisie. Hij benadrukte het belang van de samenwerking tussen de landen van de regio.

Zijn opmerkingen komen na die van de Iraanse Minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif die zei: “De blijdschap van Trump om economische ellende te bezorgen aan zijn NAVO-bondgenoot Turkije is schandalig. De VS moet haar verslaving aan sancties en pesterijen revalideren of de hele wereld zal samenkomen – verbale veroordelingen voorbij – om haar daartoe te dwingen.”

“Wij hebben onze buren eerder gesteund, en wij zullen hen weer steunen,” schreef Zarif op zijn Twitteraccount.

De opmerkingen van Zarif komen een dag nadat Trump zijn aanval op Turkije opkrikte door de Amerikaanse heffingen op Turkse aluminium- en staalimporten tot respectievelijk 20 en 50 procent te verhogen.

De woordvoerder van het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken Hami Aksoy zei in een verklaring dat de beslissing van Trump, die de regels van de World Trade Organization negeert, “niet geassocieerd kan worden met de ernst die men verwacht van een staat”;

 “Alle stappen gericht tegen Turkije zullen een gepast antwoord krijgen zoals ook voordien is gebeurd,” zei Aksoy.

AA

T.A.