Meer dan een miljoen Oeigoerse moslims zijn opgesloten in “anti-extremisme centra” in het westen van China. Dat zegt de vicevoorzitter van een anti-discriminatiecomité van de Verenigde Naties op basis van betrouwbare rapporten.

Men is “zeer bezorgd” over de gemelde aanhoudingen van etnische Oeigoeren en andere moslimminderheden. “De [Xinjiang] Oeigoerse Autonome Regio is veranderd in iets dat lijkt op een massaal interneringskamp waar niemand iets over weet en waar niemand rechten heeft,” zei McDougall bij het begin van de tweedaagse hoorzitting.

“Een andere twee miljoen mensen zijn gedwongen om zogenaamde heropvoedingskampen te volgen voor politieke en culturele indoctrinatie,” zei ze. Een Chinese delegatie van zo’n 50 functionarissen reageerde niet.

China zegt dat Xinjiang aanzienlijk bedreigd wordt door rebellen en separatisten die aanvallen plegen en de spanningen opdrijven tussen de grotendeels islamitische Oeigoerse minderheid en de etnische Han Chinezen die de meerderheid vormen.

Een verklaring door Human Rights Watch zei dat de er “minstens tienduizenden” in politieke opvoedingskampen worden gehouden. Amnesty International schreef dat “ten minste tienduizenden, sommige bronnen spreken van honderdduizenden” Oeigoeren worden opgesloten.

McDougall zei dat leden van de Oeigoerse gemeenschap en andere moslims worden behandeld als “vijanden van de staat” louter op grond van hun etnisch-religieuze identiteit.

Meer dan 100 Oeigoerse studenten die terugkeerden naar China uit landen zoals Egypte en Turkije, werden gearresteerd en sommigen stierven in hechtenis, zei ze.

McDougall haalde ook andere rapporten aan die menen dat de Chinese autoriteiten mensen vervolgen voor het gebruiken van islamitische begroetingen, het bezitten van halalvoedsel of het hebben van lange baarden en hoofddoeken. Bovendien wees ze op berichten over massale controle en de uitgebreide inzameling van DNA en irisscans in Xinjiang.

Al Jazeera

T.A.