Recente fluctuaties op de buitenlandse wisselmarkten, die niet te verklaren zijn door economische factoren, zullen vroeg of laat wel vanzelf stabiliseren. Dat zei althans Cevdet Yılmaz, vice-president van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), die tevens bevoegd is voor Economische Zaken.

Dit liet hij weten op Twitter op 7 augustus, één dag nadat de wisselkoers van de Turkse lira zo’n 5,5 procent omlaag ging ten opzichte van de dollar. Dat was de eerste keer in bijna 10 jaar dat de lira nog zo sterk in waarde gedaald was op één dag tijd. De daling kwam er nadat het Witte Huis aankondigde dat men overwoog om de toegang van Turkije tot de Amerikaanse markt te beperken door invoerheffingen op te leggen. Die maatregel zou Turkije zo’n 1,7 miljard dollar kunnen kosten.

“Turkije is een land met politieke stabiliteit en vastomlijnde doelstellingen voor de toekomst. Bepaalde recente schommelingen op de financiële markten, die niet te verklaren zijn op grond van economische oorzaken, zullen vroeg of laat vanzelf verdwijnen,” zei hij.

Het goed doordachte beleid, de budgetttaire discipline, de hervormingsprogramma’s en de morele waarden van de regering zorgen ervoor dat Turkije deze tijdelijke moeilijkheden te boven kan komen, merkte Yılmaz nog op.

Verder voegde hij eraan toe dat de regering voor duurzame groei zal blijven zorgen door de staatsschuld die er nu is weg te werken en door het land minder gevoelig te maken voor speculaties op de financiële markten.

Op de ochtend van 7 augustus

Op de ochtend van 7 augustus steeg de lira weer om en bij de 2 procent tot 5,26 per dollar, nadat tv-zender CNN Türk aankondigde dat een Turkse delegatie binnen de twee dagen naar Washington zou gaan om de plooien in de relaties tussen de V.S. en Turkije glad te strijken. Tegen de late namiddag van 7 augustus stond de lira alweer 5,28 per dollar.

Sedat Önal, de nieuwe vice-minister van Buitenlandse Zaken, zal een delegatie leiden die naar de VS zal reizen om te onderhandelen over de spanningen tussen de NAVO-bondgenoten, aldus een bron binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken later die dag.

Vriendschappelijke relaties blijven onderhouden

Rond dezelfde tijd benadrukte de Amerikaanse ambassade in Ankara dat de twee landen vriendschappelijke relaties blijven onderhouden, ondanks de aanhoudende spanningen.

“De Verenigde Staten is en blijft een goede vriend en bondgenoot van Turkije ondanks de spanningen die er momenteel zijn. Er is een sterke economische band tussen beide landen,” schreef de ambassade op 7 augustus in een boodschap op Twitter.

De ambassade sprak ook de berichten tegen, verspreid door een aantal Turkse media, dat een “Amerikaanse functionaris” zou voorspeld hebben dat het niet lang meer ging duren voordat een dollar 7 Turkse lira waard zou worden.

“Dat is een verzinsel, een totaal ongegronde leugen,” aldus de ambassade in een andere Twitter-boodschap.

Hürriyet

S.V.R.