Honderden mensen stromen toe bij populair verkooppunt Istanbul om loterijticket te kopen

Honderden inwoners van Istanbul haastten zich, tijdens de laatste uren van 2019, naar het historische district Eminönü. Ze wilden nog snel een lotje kopen voor de speciale Nieuwjaarsjackpot, waarmee een tot de verbeelding sprekende TL 80 miljoen te winnen valt.

Ondanks het bijzonder slechte weer – storm met windsnelheden tot 100 kilometer per uur – stonden er lange rijen mensen, die allemaal snel rijk hopen te worden, voor Nimet Abla. Dat kleine verkooppunt heeft mettertijd mythische allures gekregen, omdat daar de voorbije jaren al vaak het winnende lotje werd verkocht.

Ondertussen reikt de faam van Nimet Abla ver buiten de grenzen van Istanbul, tot in alle uithoeken van Turkije.

Fahri Oktay kocht voor het eerst een lotje: Ik wil de gelukkige worden. İnşallah winnen wij deze keer. Ik koop hier voor de eerste keer een lot. Ik sta al 25 minuten in de rij om een lotje te kopen”, aldus Oktay.

Eén van de wachtende mensen is speciaal uit de naburige provincie Kocaeli gekomen om een lotje te kopen. “Mijn dochter wilde deze plaats (Nimet Abla) zien. Als ik het groot lot win, zal ik een deel wegschenken aan goede doelen,” zegt de man, Aslan Çiçek, in een interview met het persagentschap Demirören.

Een andere vrouw is uit Mersin gekomen voor een lotje. “Mijn vrienden wilden ook allemaal een lotje. Voor hen heb ik er ook gekocht,” zegt Gülsüm Değirmenci.

Een 85-jarige vrouw, die ook aanschuift, is ervan overtuigd dat zij de gelukkige winnaar zal worden. “Ik ben voor het geluk geboren, ik zou het weleens kunnen winnen. Ik ga een huis kopen en het meeste ga ik aan mijn kinderen geven. Met het geld dat overblijft ga ik ervoor zorgen dat ik later een mooi graf heb,” zegt Nazmiye Şen.

Nimet Abla

Nimet Abla, of Melek Nimet Özden zoals haar echte naam was, overleed in 1978. Zij runde tientallen jaren het kleine verkooppunt. Al in 1931 kwam ze in het middelpunt van de belangstelling te staan, toen bleek dat het winnende lotje in haar kiosk verkocht was. Haar faam groeide tot quasi-mythische proporties. Na verloop van tijd gingen er geruchten in de stad dat de meeste winnende lotjes daar verkocht werden. Maar de mythe werd een voorspelling die zichzelf waarmaakte, want doordat de verkoop spectaculair steeg werden er inderdaad meer winnende lotjes verkocht.

De trekking van de nieuwjaarsspecial vindt plaats op 31 december. Dit jaar kost een lotje TL 80.

Bron: Sabah

S.V.R.