Volgens bronnen binnen de veiligheidsdienst werden vandaag acht ‘vermoedelijke terroristen van Daesh’ opgepakt in de westelijke provincie Izmir. Dit gebeurde tijdens een anti-terreuroperatie aldaar.

Ze werden opgepakt in de districten Torbali en Tire nadat de dienst van de openbare aanklager in Izmir een arrestatiebevel voor hen uitschreef. De bron van dit bericht wenst anoniem te blijven omdat die niet zomaar met de media mag praten. Volgens de bron gaat het om 7 mensen met de Syrische, en 1 met de Duitse en Libanese nationaliteit. Maandag werden ook al 100 mensen opgepakt, onder wie 50 buitenlanders.

Terroristische organisatie

Turkije erkende Daesh in 2013 als terroristische organisatie. Sindsdien kreeg het land verschillende aanslagen te verwerken: 10 zelfmoordaanslagen, 7 bomaanslagen en 4 aanslagen met wapens. Daarbij vielen 315 doden en geraakten honderden mensen gewond. Als antwoord op deze aanvallen hield Turkije anti-terreuroperaties met politie en leger in zowel binnen- als buitenland.

Terreuraanslag in discotheek Reina

In de nacht van oud naar nieuw van 2016-2017 kwamen bij een terreuraanslag in de discotheek Reina in Istanboel 39 mensen om het leven en raakten 79 anderen gewond. De aanslag werd opgeëist door ISIS.

De feestelijkheden op oudejaarsavond vinden in het land sinds een verschrikkelijke terreuraanslag drie jaar geleden plaats onder opgevoerde veiligheidsmaatregelen. In Turkije zijn meer dan 300.000 veiligheidskrachten ingezet waarvan 60.000 in Istanbul.

K.L.

(Bron: Sabah)