Turks president Erdogan

Erdogan: “Er zullen twee steden gebouwd worden op oevers Istanbulkanaal”

President Recep Tayyip Erdoğan heeft beloofd om door te zetten met het project ‘Istanbulkanaal’, ondanks alle bezwaren. Bovendien plant de regering de bouw van twee “moderne steden” als onderdeel van het project.

“Of ze het nu willen of niet, we gaan het Istanbulkanaal gewoon aanleggen. Er zijn zeker 50 zulke kanalen in de wereld, en die zijn allemaal aangelegd omdat er nood aan was,” zei hij op 30 december.

Hij hield een toespraak op de prijsuitreikingsceremonie van de Turkse Raad voor Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek (TÜBİTAK) en de Turkse Academie voor Wetenschappen (TÜBA).

“Als we het kanaal graven gaan we in één moeite door twee nieuwe steden bouwen,” zei hij. Hij voegt eraan toe dat de regering het project ofwel uit eigen zak zal betalen, ofwel een akkoord zal sluiten met een bouwondernemer.

Het kanaal moet 45 kilometer lang worden. Het komt ten westen van het stadscentrum, in het Europese deel van de provincie Istanbul. Het zal een capaciteit hebben van 160 schepen per dag.

alhudarealestate.com

Het idee achter het Istanbulkanaal, ook wel het ‘gekkenproject’ genoemd, is om de Zwarte Zee te verbinden met de Zee van Marmara, door een artificieel kanaal dat lijkt op de Bosporus, ten noorden van de megastad. Het staat al op de agenda van de regering sinds 2011.

80 miljoen euro subsidies

In 2020 verwacht Turkije 80 miljoen euro subsidies van de EU. Die zullen ten goede komen van de Turkse wetenschappers, aldus Erdoğan.

Verder zullen er in 2020 in 81 provincies workshops gegeven worden over nieuwe technologieën in de bouw.

Turkije is vastbesloten om zelf ook nieuwe technologieën te gaan produceren, aldus nog de president.

“Na onze successen in de defensie-industrie willen we ons geluk nu ook beproeven in burgerzaken. We willen niet langer enkel een afzetmarkt zijn voor nieuwe technologieën. We zijn vastbesloten om een land te worden dat zelf nieuwe technologieën produceert en ze uitvoert over heel de wereld.”

“We moeten ons concentreren op de productie van hoogwaardige producten. We willen van ons land een aantrekkingspool maken voor alle wetenschappers ter wereld.”

Erdogan wees erop dat Turkije een onderzoekscentrum heeft opgericht in het zuidpoolgebied, waarop “de Turkse vlag wappert”. “Ons uiteindelijke doel is om niet zomaar een observerende rol te spelen binnen de Antarctische akkoorden. We willen een toonaangevend land zijn dat de toekomst van het continent mee zal bepalen.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.