De Turkse premier Binali Yildirim verklaarde eerder dat Turkije tegen 2023, voor de 100ste verjaardag van de oprichting Turkije, het bruto nationaal inkomen (voorheen BNP) per hoofd van de bevolking wil zien stijgen, en dit wel boven 25.000 euro.

Tijdens een toespraak op een handelsbijeenkomst in Moldavië, verklaarde de premier dat Turkije ook als doelstelling heeft een Bruto binnenlands product (bbp) van 2 biljoen euro te bereiken tegen 2023.

De premier zei ook dat de Turkse economie een grote stijging heeft doorgemaakt in de afgelopen 15 jaar. Waarbij het BBP van 230 miljard euro in 2002 naar 850 miljard euro steeg in 2016. Het BNP per hoofd van de bevolking steeg van 3.500 euro naar 10.000 euro in dezelfde tijdspanne.

100ste verjaardag

“Nu de 100ste verjaardag van de Republiek nadert, willen wij onze BBP zien stijgen naar 2 biljoen euro en het BNP per hoofd van de bevolking doen stijgen naar 25.000 euro tegen 2023. Wij twijfelen er niet aan dat wij deze doelstellingen zullen halen”, verklaarde de minister.

Moldavië

Yildirim sprak zich lovend uit over de groeiende economie van Moldavië die met 4 procent steeg in 2016, “ondanks globale recessie”. Hij liet ook opmerken dat Moldavië één van de grootste importeurs is van Turkse producten. Yildirim verklaarde ook dat het een doelstelling was om de handel met Moldavië te doen groeien naar 1 miljard euro.

De Moldavische premier, Pavel Filip, liet van zijn kant horen dat het vrijhandelsverdrag tussen de twee landen en andere investeringsafspraken de economische relaties zullen bevorderen. “Het is belangrijk voor ons om de goede samenwerking voort te zetten met Turkije”, verklaarde Filip.

De Moldavische premier bedankte de Turkse regering voor de steun aan Moldavië. Deze steun “helpt aan de ontwikkeling van Moldavië” en “stimuleert onze economie”.

AA